ماهی کپور
شاخه طنابداران
رده ماهیان استخوانی
راسته کپور ماهیان
خانواده کپور
جنس cyprinus
گونه Carpio
روش کار:
حداکثر دقت لازم است زیرا ممکن است با کمی بی دقتی اندامی را پاره کنیدودر مشاهدات دچار مشکل شویددر تشریح قسمتهای ظریف از وسایل نوک پهن استفاده کنید پس از پایان کار وسایل را شسته بدن تشریح شده را در سطل آشغال بریزید .
مطالعه قسمتهای خارجی بدن ماهی :
نام هر یک از باله های ماهی را یاد بگیرید در ناحیه سر به سوراخهای بینی توجه کنید سوراخ مخرج در زیر شکم و سر پوش آبششی (اپرکلوم)و آبشش هارا مشاهده کنید.
برای مشاهده عکس در سایز اصلی (750*371 پیکسل) اینجا را کلیک کنید.
باله دمی با دو بخش متقارن که اسکلت داخلی وارد آن نمی شود.چهار عدد سبیلک در اطراف دهان وجوددارد. ماهی کپور در خط جانب معمولا بین 33تا44عددپولک یا فلس دارد.در نامگذاری ماهیان و استفاده از کلید شناسایی چون باله های پشتی و مخرجی از اهمیت خاصی برخوردار است لذا دقت کنید چه تعدادشعاع یا پره در این دو باله وجود دارد.
در باله پشتی 3یا4 شعاع غیر منشعب و بین 16تا22عدد شعاع منشعب وجود دارد.
تفاوت این دو شعاع را با کمک بیوکولر یا بدون آن میتوان تشخیص داد.
در باله مخرجی 3عددشعاع غیر منشعب و معمولا 5عدد شعاع منشعب وجود دارد.در باله های پشتی و مخرجی در هر دو یکی از شعاعهای غیر منشعب و دندانه دار بوده وبسیار سخت است.
شکل پولک کپور مدور است پولکها رویهم قرار می گیرندکه به این حالت گفته می شودبا رشد ماهی خطوطی بطور منظم بشکل دوایر متحدالمرکز بر روی پولک نقش می بنددبا فرارسیدن فصل سرما و توقف رشدماهی دوایر یا خطوط پر رنگ تری شکل میگیرد که نشان دهنده سن ماهی می باشد.
چگونگی تشریح :
الف –قیچی را از سرپوش آبششیبرده و از انتهای قسمت آزادآن را بریده و از سر ماهی جداسازید آبششها مشخص میشوند.
در ماهی کپور چهار جفت آبشش(برانش)مشاهده می شود برانشی ها رویهم قراردارند هر برانشی از سه بخش تشکیل شده است که عبارتند از :
کمان برانشی
رشته های برانشی
خارهای کمان برانشی که سفید رنگ و اره مانند است
ب – در امتداد خط میانی شکم از باله سـ*ـینه ای تا زیر پوزه با قیچی یک شکاف طولی ایجاد کنید سپس در ابتداو انتهای برش اول دو برش دیگر به طرف بالا انجام دهید تا قسمت مثلثی شکل ایجاد شود اگر این قسمت بریده شده را بردارید قلب ماهی مشخص میشود پریکارد اطراف آنرا با نوک قیچی پاره کنید .
ج_ حدود 2میلی متر از مخرج بطرف شکم در امتداد خط میانی برش طولی تا زیر سر پوش آبششی ایجاد کنید سپس دو برش عرضی یکی در ابتدا و دیگری در انتهای برش اول تابالای خط جانبی بربرش اول عمود کنید. بعد دو برش عرضی را در بالای خط جانبی بهم وصل نموده ببرید.با احتیاط سطح خارجی بدن را که بصورت مستطیل در آمده از اندامهای داخلی ماهی جدا سازید در این حالت اندامهای داخلی نمایان خواهد شد.برای دیدن روده ماهی پرده مزانتر بین روده را با قیچی و با دقت پاره کنید تا روده بدون هیچگونه صدمه باز شود .
د_با احتیاط سوراخی در وسط جمجمه ایجاد تا به مغر دسترسی پیدا کنید با برداشتن دو یا سه مهره نخاع مشاهده می گردد.
در دهان زبان کوچک به کف دهان متصل است بعد از دهان گلو با چهار جفت برانش در دو طرف که به مری کوتاهی متصل است وجوددارد.
ماهی کپور در دهان دندان نداردام دارای دندانهای حلقی در هر طرف سه ردیفی است.فرمول دندانی آن عبارتست از1.1.3-3.1.1یعنی در هر ردیف سه دندان در ردیف اول و دوم یک عددو در ردیف سوم سه عدداین دندانها به مانند آسیاب عمل کرده غذا را خورد میکنند.
محل دندانهای حلقی بعد از برانشی ها در ابتدای لوله گوارش مری لوله پیچ خم داری منتهی میشوددر ماهیان دیگر بجزکپوراین لوله به معده تبدیل میشود.
در آن کیسه صفرا نیز مشخصو لوزالمعده نامشخص بوده و قلب دو حفره ای زیر گلو در حفره پوششی قلب قراردارد.خون سیاهرگی پس از عبور از سینوس سیاهرگی وارد دهلیزو سپس وارد بطن می شود.دیواره دهلیز نازک و بطن ضخیم است.
طحال بزگ بوده و در نزدیکی معده قرار دارد.
خارهای برانشی در ماهی کپور در اولینکمان آبششی به تعداد 21تا 29می باشد . این خارها یا شانه ها مانع خروج ذرات غذایی شده و برانشها را در مقابل صدمات وارده خارجی حفظ می کند.
یک کیسه بزگ هوا یا شنابنامهدر قسمت پشتی حفره بدندو قسمتی وجود دارد. این کیسه ملو از گازهای اکسیژن ازت و دی اکسید کربن است .که در تطبیق وزن مخصوصماهی با آب در اعماق مختلف دخالت دارد.
در کپور کیسه شنا توسط یک مجرا بنام مجرای هوایی با مری در ارتباط است کیسه شنای ماهیان می گویند.
دو کلیه تیره رنگ در قسمت پشتی ستون مهره ها بوده که از طریق میزنای به مثانه ارتباط پیدا می کند.
سیستم اعصاب مرکزی در امتداد یکدیگر بودهو خمیدگی بر روی هم ندارند.
نرها دارای دو بیضه و مجرای وفران و در ماده دو تخمدان و لوله تخم برکه در فصل تولید مثل متورم و فعال می شوند وجود دارد.
شاخه طنابداران
رده ماهیان استخوانی
راسته کپور ماهیان
خانواده کپور
جنس cyprinus
گونه Carpio
روش کار:
حداکثر دقت لازم است زیرا ممکن است با کمی بی دقتی اندامی را پاره کنیدودر مشاهدات دچار مشکل شویددر تشریح قسمتهای ظریف از وسایل نوک پهن استفاده کنید پس از پایان کار وسایل را شسته بدن تشریح شده را در سطل آشغال بریزید .
مطالعه قسمتهای خارجی بدن ماهی :
نام هر یک از باله های ماهی را یاد بگیرید در ناحیه سر به سوراخهای بینی توجه کنید سوراخ مخرج در زیر شکم و سر پوش آبششی (اپرکلوم)و آبشش هارا مشاهده کنید.
برای مشاهده عکس در سایز اصلی (750*371 پیکسل) اینجا را کلیک کنید.
باله دمی با دو بخش متقارن که اسکلت داخلی وارد آن نمی شود.چهار عدد سبیلک در اطراف دهان وجوددارد. ماهی کپور در خط جانب معمولا بین 33تا44عددپولک یا فلس دارد.در نامگذاری ماهیان و استفاده از کلید شناسایی چون باله های پشتی و مخرجی از اهمیت خاصی برخوردار است لذا دقت کنید چه تعدادشعاع یا پره در این دو باله وجود دارد.
در باله پشتی 3یا4 شعاع غیر منشعب و بین 16تا22عدد شعاع منشعب وجود دارد.
تفاوت این دو شعاع را با کمک بیوکولر یا بدون آن میتوان تشخیص داد.
در باله مخرجی 3عددشعاع غیر منشعب و معمولا 5عدد شعاع منشعب وجود دارد.در باله های پشتی و مخرجی در هر دو یکی از شعاعهای غیر منشعب و دندانه دار بوده وبسیار سخت است.
شکل پولک کپور مدور است پولکها رویهم قرار می گیرندکه به این حالت گفته می شودبا رشد ماهی خطوطی بطور منظم بشکل دوایر متحدالمرکز بر روی پولک نقش می بنددبا فرارسیدن فصل سرما و توقف رشدماهی دوایر یا خطوط پر رنگ تری شکل میگیرد که نشان دهنده سن ماهی می باشد.
چگونگی تشریح :
الف –قیچی را از سرپوش آبششیبرده و از انتهای قسمت آزادآن را بریده و از سر ماهی جداسازید آبششها مشخص میشوند.
در ماهی کپور چهار جفت آبشش(برانش)مشاهده می شود برانشی ها رویهم قراردارند هر برانشی از سه بخش تشکیل شده است که عبارتند از :
کمان برانشی
رشته های برانشی
خارهای کمان برانشی که سفید رنگ و اره مانند است
ب – در امتداد خط میانی شکم از باله سـ*ـینه ای تا زیر پوزه با قیچی یک شکاف طولی ایجاد کنید سپس در ابتداو انتهای برش اول دو برش دیگر به طرف بالا انجام دهید تا قسمت مثلثی شکل ایجاد شود اگر این قسمت بریده شده را بردارید قلب ماهی مشخص میشود پریکارد اطراف آنرا با نوک قیچی پاره کنید .
ج_ حدود 2میلی متر از مخرج بطرف شکم در امتداد خط میانی برش طولی تا زیر سر پوش آبششی ایجاد کنید سپس دو برش عرضی یکی در ابتدا و دیگری در انتهای برش اول تابالای خط جانبی بربرش اول عمود کنید. بعد دو برش عرضی را در بالای خط جانبی بهم وصل نموده ببرید.با احتیاط سطح خارجی بدن را که بصورت مستطیل در آمده از اندامهای داخلی ماهی جدا سازید در این حالت اندامهای داخلی نمایان خواهد شد.برای دیدن روده ماهی پرده مزانتر بین روده را با قیچی و با دقت پاره کنید تا روده بدون هیچگونه صدمه باز شود .
د_با احتیاط سوراخی در وسط جمجمه ایجاد تا به مغر دسترسی پیدا کنید با برداشتن دو یا سه مهره نخاع مشاهده می گردد.
در دهان زبان کوچک به کف دهان متصل است بعد از دهان گلو با چهار جفت برانش در دو طرف که به مری کوتاهی متصل است وجوددارد.
ماهی کپور در دهان دندان نداردام دارای دندانهای حلقی در هر طرف سه ردیفی است.فرمول دندانی آن عبارتست از1.1.3-3.1.1یعنی در هر ردیف سه دندان در ردیف اول و دوم یک عددو در ردیف سوم سه عدداین دندانها به مانند آسیاب عمل کرده غذا را خورد میکنند.
محل دندانهای حلقی بعد از برانشی ها در ابتدای لوله گوارش مری لوله پیچ خم داری منتهی میشوددر ماهیان دیگر بجزکپوراین لوله به معده تبدیل میشود.
در آن کیسه صفرا نیز مشخصو لوزالمعده نامشخص بوده و قلب دو حفره ای زیر گلو در حفره پوششی قلب قراردارد.خون سیاهرگی پس از عبور از سینوس سیاهرگی وارد دهلیزو سپس وارد بطن می شود.دیواره دهلیز نازک و بطن ضخیم است.
طحال بزگ بوده و در نزدیکی معده قرار دارد.
خارهای برانشی در ماهی کپور در اولینکمان آبششی به تعداد 21تا 29می باشد . این خارها یا شانه ها مانع خروج ذرات غذایی شده و برانشها را در مقابل صدمات وارده خارجی حفظ می کند.
یک کیسه بزگ هوا یا شنابنامهدر قسمت پشتی حفره بدندو قسمتی وجود دارد. این کیسه ملو از گازهای اکسیژن ازت و دی اکسید کربن است .که در تطبیق وزن مخصوصماهی با آب در اعماق مختلف دخالت دارد.
در کپور کیسه شنا توسط یک مجرا بنام مجرای هوایی با مری در ارتباط است کیسه شنای ماهیان می گویند.
دو کلیه تیره رنگ در قسمت پشتی ستون مهره ها بوده که از طریق میزنای به مثانه ارتباط پیدا می کند.
سیستم اعصاب مرکزی در امتداد یکدیگر بودهو خمیدگی بر روی هم ندارند.
نرها دارای دو بیضه و مجرای وفران و در ماده دو تخمدان و لوله تخم برکه در فصل تولید مثل متورم و فعال می شوند وجود دارد.