رفلاکس وسوزش دهانه معده

  • شروع کننده موضوع FATEMEH_R
  • بازدیدها 165
  • پاسخ ها 2
  • تاریخ شروع

FATEMEH_R

نویسنده انجمن
نویسنده انجمن
عضویت
2015/09/05
ارسالی ها
9,323
امتیاز واکنش
41,933
امتیاز
1,139
@tebeirani


ریفلاکس و سوزش دهانه معده


طبق آمار جهانی 40-20٪ بزرگسالان حداقل هفته ای یکبار این حالت را تجربه می کنند.علائم آن بدین شرح است:ریفلاکس (بازگشت) ترشحات معده به مری، سوزش سردل و گاهی همراه درد زیرجناغ، آروغ و اسپاسم مروی.

مشکلی که در درازمدّت ممکن است بوجود بیاید، آسیب و التهابات مری و حتّی در موارد شدید، بروز سرطان مری می باشد.چرا که مری درمعرض اسیدی قرار می گیرد که بافت آن را از بین می برد.

اگر به تشریح بافت معده در پزشکی ایرانی نظر بیافکنیم، متوجّه مکانیزم بروز این حالت خواهیم شد:فم (دهانه) معده که به مری متّصل می باشد، دارای بافت عصبانی است و گوشت کمتری دارد.بنابراین جنس آن سرد است و قوّت هاضمه اش ضعیف.امّا قعر معده لحمی (گوشتی) بوده و قوّت هاضمه در آن قوی است.وقتی غذا بیش از توان معده خورده شود، به قسمت بالایی معده فشار آورده و باعث بازشدن دریچه ابتدایی آن و بازگشت ترشحات به مری و در نتیجه احساس سوزش می شود.

علل ایجاد این حالت اکثراً به نحوه تغذیه برمی گردد و راهکار درمانی آن، رعایت اصول تغذیه است. در پزشکی ایرانی گفته می شود که اگر غذای غلیظی مانند نان فطیر (که خمیر آن خوب ورنیامده یا خوب پخته نشده است) یا میوه های خام خورده شود که معده نتواند آن را به خوبی هضم کند، در سر معده مانده و عبور نمی کند و در اثر حرارت معده، ترش می شود و فم معده را می سوزاند. گاهی نیز رطوبتی خام در معده جمع شده و با اثر حرارت ضعیف، ترش می شود.

یک علّت دیگر نیز مطرح شده است و آن سوء مزاج سوداوی معده و ریزش خلط سوداوی گزنده و سوزش آور از طحال به فم معده است. در این حالت، اشتهای زیاد، ضعف هضم، نفخ و ترش کردن بسیار زیاد و خصوصاً در حالت گرسنگی وجود دارد.

برای پاکسازی سودا از معده، بایستی منضج و مسهل ویژه آن مصرف شود و بعد از تنقیه، مزاج به اعتدال کشانیده شود. نوشیدن سکنجبین بزوری و خوردن مربّای هلیله و آمله برای تقویت معده و جلوگیری از ریزش دوباره مواد به معده مفید است. درصورت نیاز باید فصد انجام شود تا سودای اضافی طحال خارج شود.

- نکته:در این قِسم نباید قی کرد؛ چون سودا سنگین و ته نشین در قعر معده است و با قی خارج نمی شود.

- امّا درمانی که برای حالت اوّل ذکر شده است، قی کردن با آب شوید و آب تربی است که با عسل و نمک مخلوط شده باشد. بعد از آن هم غذاهای لطیف خورده شود و با معاجین گرم به تقویت معده پرداخت.

امّا برخی موارد نیز هست که باید به آن ها توجّه نماییم:

- سیگار کشیدن و مصرف دخانیات باعث تشدید این حالت می شود.(نیکوتین، فشار اسفنگتر تحتانی مری را کاهش داده و به عبارتی دریچه را شل می کند.)

- در بارداری و در زنان مصرف کننده قرص های ضدبارداری حاوی پرژسترون، این حالت بیشتر رخ می دهد.

- استفاده از دوز بالا یا مداوم آسپرین و دیگر ضدالتهاب های غیر استروئیدی باعث افزایش خطر التهاب مری می گردد.

- برخی غذاها که PH اسیدی دارند (از جمله آب مرکبات، گوجه فرنگی، نوشابه ها و....) باعث تشدید این حالت و بروز درد می شوند.

- غذاهای حجیم و پرچرب باعث کاهش فشار اسفنگتر تحتانی مری و به تأخیر افتادن تخلیه معده و درنتیجه افزایش ترشحات آن می شوند.

بنابراین باید این نکات رعایت شود:

- از وعده های حجیم و پرچرب اجتناب کرد.

- از سیگار کشیدن، مصرف نوشیدنی های الکلی و گازدار و غذاها و نوشیدنی های حاوی کافئین، غذاهای اسیدی و پرادویه پرهیز کرد.

- میوه ها و سبزی ها را تا حد امکان پخته و میل کنید.

- غذا را به آرامی جویده تا خوب با بزاق دهان مخلوط شود.

- همراه غذا و تا 2 ساعت بعد از آن از مصرف مایعات (بویژه سرد) پرهیز شود. و نیز آب را یکباره و لاجرعه سر نکشید. بلکه مضمضه کنید.

- از ترشی، ماست، سوسیس و کالباس، فست فودها، غذاهای نفّاخ و نان با جوش شیرین و ترید کردن نان پرهیز شود.

- از فعالیت شدید بعد از غذا اجتناب شود.

- لباس های تنگ پوشیده نشود.

- بلافاصله بعد از غذا دراز نکشیده و در زمان خواب، سر را کمی بالاتر از بدن قرار دهید.

-مفرداتی که می توانند مؤثر باشند:

- جبّن(پنیر): مقدار دلخواه از آن را در آب جوشانده و مرتّب ماده روغنی روی آب را جدا کنند تا دیگر نماند. سپس تکّه های پنیر را خارج کرده و پس از خشک شدن در تابه ریخته و تفت دهند تا قابل پودر شدن شود. نرم بکوبند و الک کنند و در ظرف مناسبی نگاه داشته و بعد از هر وعده غذایی، 1 قاشق مرباخوری از پودر را روی زبان ریخته و با کمی عرق شیرین بیان فرو برند.

- بومادران، رازیانه و شیرین بیان به اشکال مختلف وجود داشته و می توان از آن ها استفاده کرد. (پودر گیاه، قرص، عرق، شربت، کپسول و...)
#ریفلاکس
#سوزش_دهانه_معده

طبّ سُنَتىْ ايراٰنى اِسْلامِى
@tebeirani
 
  • پیشنهادات
  • « «N¡lOo£aR» »

    کاربر نگاه دانلود
    کاربر نگاه دانلود
    عضویت
    2016/11/09
    ارسالی ها
    2,852
    امتیاز واکنش
    17,503
    امتیاز
    746
    محل سکونت
    گیلان
    درمان سوزش معده و رفلاکس

    درمان سوزش معده یا همان رفلاکس معده بهتر است با استفاده از روش های طبیعی باشد. درمان های طبیعی متفاوتی برای تسکین سوزش معده توصیه می شود که ساده ترین آن نوشیدن یک نوشیدنی سالم است.

    بالا آمدن ترشحات اسیدی معده باعث سوزش در این اندام می شود که به آن رفلاکس گوارشی اطلاق می گردد. این حالت به دلیل عملکرد نادرست دریچه مری است که در حالت طبیعی مانع از بالا آمدن اسید معده به سمت مری می شود.

    سوزش معده در چه اوقاتی بیشتر بروز می کند؟

    این ناراحتی در غالب موارد شب ها به وجود می آید اما ممکن است پس از غذا خوردن نیز احساس شود.

    در چه صورتی این ناراحتی بیماری تلقی می شود؟

    زمانی که فرد بیشتر از دو بار در هفته دچار سوزش معده شود باید آن را بیماری بداند. برخی داروهای این ناراحتی به طور آزاد به فروش می رسند اما در صورت علائم غیر عادی و سوزش های بسیار مکرر یا دردناک باید با پزشک مشورت کرد تا علت بیماری تشخیص داده شود و داروهای مناسب تجویز گردد.
     

    « «N¡lOo£aR» »

    کاربر نگاه دانلود
    کاربر نگاه دانلود
    عضویت
    2016/11/09
    ارسالی ها
    2,852
    امتیاز واکنش
    17,503
    امتیاز
    746
    محل سکونت
    گیلان
    یک درمان ساده برای سوزش معده و رفلاکس

    نوشیدن یک لیوان برای کاهش اسید معده مناسب است. بر خلاف تصور عموم، نوشیدنی های گازدار به هیچ وجه توصیه نمی شود.
     
    بالا