- عضویت
- 2017/01/17
- ارسالی ها
- 3,080
- امتیاز واکنش
- 4,193
- امتیاز
- 688
رژیم غذایی بدون گلوتن به یکی از بحثهای داغ در بسیاری از کشورهای جهان تبدیل شده است و حدود ۸.۵ میلیون نفر از مردم بریتانیا نیز امروزه از رژیم غذایی بدون گلوتن پیروی میکنند. این درحالی است که فقط یک درصد از افراد، آن هم به علت ابتلا به بیماری سلیاک، باید گلوتن را از رژیم غذایی خودشان حذف کنند.
با این حال، یکی از مطالعات اخیر نشان میدهد بخشی از افرادی که گلوتن را از رژیم غذاییشان حذف میکنند، درواقع بدنشان فقط به یک ماده دیگر واکنش نشان میدهد و آن هم فروکتان است. گزارشی از این مطالعه در Gastroenterology منتشر شده است.
شاید شما هم نام این ماده را نشنیده باشید، چون هنوز به اندازه مادههای دیگر شناخته نشده است. فروکتان، نوعی کربوهیدرات محسوب میشود که در بعضی از گندمها و سبزیهای وجود دارد و بیش از همه نیز در انواع پیازها یافت میشود. این مطالعه حاکی از آن است که فروکتان موجود در انواع پیازها میتواند باعث برانگیختگی علائمی شود که شبیه به تجربه «حساسیت به گلوتن» هستند.
جزئیات از این مطالعه
دانشمندان در این مطالعه، وضعیت ۵۹ نفر از افرادی که براساس رژیم غذایی بدون گلوتن تغذیه میکردند را مورد بررسی قرار دادند که هیچ کدام نیز مبتلا به بیماری سلیاک نبودند. در ادامه ۳ نوع رژیم غذایی تصادفی برای این افراد در نظر گرفته شد که به ترتیب شامل گلوتن، فروکتان و دارونما بودند و محققان از این افراد خواستند که این رژیمها را حدود یک هفته ادامه بدهند.
یافتههای نهایی نشان دادند که رژیم غذایی حاوی فروکتان، میزان نفخ را ۱۵ درصد و میزان علائم گوارشی مختلف را نیز ۱۳ درصد بیشتر از رژیمهای دیگر افزایش میدهد. جالبتر آنکه رژیم غذایی حاوی گلوتن هیچ تاثیری روی این افراد به جا نگذاشته است. طبق گفته محققان، همین نکته میتواند بیانگر آن باشد که چرا افراد مبتلا به بیماری روده تحـریـ*کپذیر معمولا با پیروی از رژیم غذایی بدون گلوتن وضعیت بهتری پیدا میکنند، اما هیچ وقت کاملا بهبود نمییابند.
دکتر پیتر گیبسون (مسئول مطالعه و از اعضای دانشگاه موناش) میگوید: «گلوتن بهعنوان عامل اصلی در ابتلا به بیماری سلیاک فرض میشود و واقعا هم وقتی این بیماران از خوردن گندم و مشتقات آن خودداری میکنند، وضعیتشان بهتر میشود. اما حالا میبینیم که گویا این فرضیه پیشینی اشتباه بوده است، چون یافتههای ما نشان میدهند که مشکل اصلی به فروکتان برمیگردد».
علاوه بر انواع پیازها که حاوی فروکتان هستند، این ماده به مقدار زیادی در بعضی از نانها، جو و بسیاری از انواع سبزیها مانند کلم و کلم بروکلی وجود دارد. پس علیرغم اینکه محققان هنوز به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز دارند، بهتر است که افراد مبتلا به بیماریهای گوارشی به این نکته در رژیم غذایی خودشان دقت کنند.
منبع:سلامتیسم
با این حال، یکی از مطالعات اخیر نشان میدهد بخشی از افرادی که گلوتن را از رژیم غذاییشان حذف میکنند، درواقع بدنشان فقط به یک ماده دیگر واکنش نشان میدهد و آن هم فروکتان است. گزارشی از این مطالعه در Gastroenterology منتشر شده است.
شاید شما هم نام این ماده را نشنیده باشید، چون هنوز به اندازه مادههای دیگر شناخته نشده است. فروکتان، نوعی کربوهیدرات محسوب میشود که در بعضی از گندمها و سبزیهای وجود دارد و بیش از همه نیز در انواع پیازها یافت میشود. این مطالعه حاکی از آن است که فروکتان موجود در انواع پیازها میتواند باعث برانگیختگی علائمی شود که شبیه به تجربه «حساسیت به گلوتن» هستند.
جزئیات از این مطالعه
دانشمندان در این مطالعه، وضعیت ۵۹ نفر از افرادی که براساس رژیم غذایی بدون گلوتن تغذیه میکردند را مورد بررسی قرار دادند که هیچ کدام نیز مبتلا به بیماری سلیاک نبودند. در ادامه ۳ نوع رژیم غذایی تصادفی برای این افراد در نظر گرفته شد که به ترتیب شامل گلوتن، فروکتان و دارونما بودند و محققان از این افراد خواستند که این رژیمها را حدود یک هفته ادامه بدهند.
یافتههای نهایی نشان دادند که رژیم غذایی حاوی فروکتان، میزان نفخ را ۱۵ درصد و میزان علائم گوارشی مختلف را نیز ۱۳ درصد بیشتر از رژیمهای دیگر افزایش میدهد. جالبتر آنکه رژیم غذایی حاوی گلوتن هیچ تاثیری روی این افراد به جا نگذاشته است. طبق گفته محققان، همین نکته میتواند بیانگر آن باشد که چرا افراد مبتلا به بیماری روده تحـریـ*کپذیر معمولا با پیروی از رژیم غذایی بدون گلوتن وضعیت بهتری پیدا میکنند، اما هیچ وقت کاملا بهبود نمییابند.
دکتر پیتر گیبسون (مسئول مطالعه و از اعضای دانشگاه موناش) میگوید: «گلوتن بهعنوان عامل اصلی در ابتلا به بیماری سلیاک فرض میشود و واقعا هم وقتی این بیماران از خوردن گندم و مشتقات آن خودداری میکنند، وضعیتشان بهتر میشود. اما حالا میبینیم که گویا این فرضیه پیشینی اشتباه بوده است، چون یافتههای ما نشان میدهند که مشکل اصلی به فروکتان برمیگردد».
علاوه بر انواع پیازها که حاوی فروکتان هستند، این ماده به مقدار زیادی در بعضی از نانها، جو و بسیاری از انواع سبزیها مانند کلم و کلم بروکلی وجود دارد. پس علیرغم اینکه محققان هنوز به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز دارند، بهتر است که افراد مبتلا به بیماریهای گوارشی به این نکته در رژیم غذایی خودشان دقت کنند.
منبع:سلامتیسم