دانستنی های علمی: گیلاس اسپانیایی درختی است همیشه سبز که در جنگل های گرمسیری جنوب آسیا، جنوب شرق آسیا و شمال استرالیا یافت می شود. چوب این درخت باارزش بوده و میوه های آن خوراکی می باشند. همچنین در طب سنتی نیز از آن برای درمان برخی بیماری ها استفاده می شود. تاج درخت انبوه است و درنتیجه سایه ای که ایجاد می کند مناسب می باشد. گل های درخت گیلاس اسپانیایی نیز دارای عطر بسیار خوش و قوی هستند.
خصوصیات گیاهشناسی: درخت گیلاس اسپانیایی درختی همیشه سبز است که تا ارتفاع حدود 16 متر نیز رشد می کند. این درخت در برخی نواحی به ارتفاع 18 متر و قطر تنه ی یک متر نیز ممکن است برسد. گل های آن در ماه آپریل و میوه ها در ماه جون نمایان می گردند. برگ ها براق، سبز تیره، تخم مرغی شکل، به طول 5 تا 14 سانتیمتر و به عرض 2.5 تا 6 سانتیمتر می باشند. گل ها به رنگ کرم، کرکدار و معطر هستند. به دلیل وجود این میوه های معطر، از این درخت در باغ های زینتی نیز استفاده می شود. در هندوستان از گل های خشک این درخت به عنوان تاج گل یا حلقه های گل زینتی استفاده می کنند.
میوه ها خوراکی، تخم مرغی شکل و دارای سطحی صاف و کرکی است. میوه های رسیده به رنگ نارنجی مایل به قرمز کمرنگ می باشند. پوست درخت ضخیم و به رنگ های مشکی، قهوه ای تیره یا خاکستری تیره با شیارهای موازی یا تعداد کمی شکاف روی سطح دیده می شود. چوب درخت بسیار ارزشمند، سخت قوی و زبر بوده و به رنگ قرمز بسیار عمیق می باشد.
شرایط محیط رشد: این درخت به خوبی می تواند در نواحی نیمه گرمسیری رشد کند و سرمای مختصر و نیز خشکی را تا حدودی تحمل می کند. و در خاک های به خوبی آبیاری شده عملکرد بهتری دارد.
خواص درمانی و کاربردهای صنعتی: پوست، گل ها، میوه ها و بذرهای این درخت قابض، خنک کننده، دافع کرم روده، مقوی و تب بر می باشد. یکی از کاربردهای اصلی این گیاه در درمان بیماری های دندان از جمله خونریزی لثه، چرک دندان، پوسیدگی دندان و سست شدن پایه ی دندان است.
از عصاره ی استخراج شده از گل های این گیاه داروهایی علیه بیماری های قلبی، بیماری های رحم، تکرر ادرار و دافع سم ساخته می شود. میوه های رسیده ی این گیاه در درمان سوزش ادرار مفید هستند. این میوه ها را له کرده و با آب مخلوط می کنند و سپس مصرف می نمایند. پودر گل های خشک آن نیز مقوی مغز بوده و در درمان سردرد مفید می باشد. جوشانده ی پوست این گیاه نیز برای درمان جراحت و زخم استفاده می شود.
تکثیر: تکثیر درخت گیلاس اسپانیایی از طریق کشت بذرهای آن صورت می گیرد.