در این مطلب تصمیم داریم انتخابهای صحیح تغذیهای برای مقابله با سرطان پروستات را به صورت تیتروار برایتان ذکر کنیم؛ با ما همراه باشید...
سبزیجات
1- رژیم مبتنی بر گیاهخواری
* مصرف مقدار زیادی میوه و سبزی (مصرف روزانه 3 عدد میوه و 1 لیوان سبزی)
* مصرف فیبر غذایی با افزایش دریافت غلات کامل و حبوبات
* مصرف آنتیاکسیدانها و ویتامینها:
- استفاده از منابع غذایی سلنیم مانند غذاهای دریایی
- استفاده از منابع غذایی ویتامین ث مانند: مرکبات، انبه، توتفرنگی، فلفل دلمهای، گوجهفرنگی و کلم بروکلی
- استفاده از منابع غذایی ویتامین دی مانند تخممرغ و شیر سویا
- استفاده از منابع غذایی ویتامین ای مانند سبوس گندم، آجیل و آووکادو
این رژیم به همراه استراتژیهای کاهش استرس تا حد زیادی روند افزایش اندازه پروستات را به تأخیر میاندازد. این رژیم حاوی سبزیجات زیر است:
ماده غذایی موثر
منبع غذایی توصیه
گروه سیر و پیاز سیر، پیاز، پیازچه، ترهفرنگی هر روز از این سبزیجات در رژیم خود استفاده کنید.
بتاکاروتن (ویتامین A) هویج، کدو، طالبی، انبه هر روز از این سبزیجات و میوهها در رژیم خود استفاده کنید.
گروه کلم کلم، گلکلم، کلم بروکسل، کلم دکمهای، کلمبرگ، کلم قرمز، کلمقمری، شلغم، ترب، تره تیزک هر روز از این سبزیجات در رژیم خود استفاده کنید.
لیکوپن رب، گوجهفرنگی، سس گوجه، هندوانه جذب لیکوپن در حضور چربی بیشتر است و 300 میلیگرم لیکوپن در روز مفید است که این مقدار لیکوپن از آب گوجهفرنگی یا رب آن تأمین میشود.
* انار و آب انار اثر مفید در کاهش رشد سلولهای سرطانی پروستات دارد. قبل از مصرف آب انار با پزشک خود مشورت کنید زیرا ممکن است با داروهای شما تداخل داشته باشد.
* از محصولات غذایی ارگانیک استفاده نمایید. درصورتیکه به این محصولات دسترسی ندارید شستن سبزیها و میوهها یا پوست کندن آنها باعث کاهش میزان سموم آفتکش موجود در آنها میشود. جدول زیر مواد غذایی دارای بیشترین و کمترین میزان آلودگی سموم دفع آفات را نشان میدهد:
محصولات دارای بیشترین مقدار سموم آفتکش محصولات دارای کمترین مقدار سموم آفتکش
هلو پیاز
سیب آووکادو
فلفل دلمهای ذرت
کرفس آناناس
شلیل انبه
توتفرنگی مارچوبه
آلبالو کیوی
کاهو بادمجان
انگور هندوانه
هویج نخودفرنگی
گلابی کلم پیچ
کلمبرگ خربزه درختی
2- رژیم غذایی کمچرب با تأکید بر چربیهای سالم
* از چربیهای امگا 3 از منابع دریایی (ماهی) 2 بار یا بیشتر در هفته در رژیم خود استفاده نمایید.
* مصرف چربیهای حیوانی را به حداقل برسانید.
* از روغنهای جامد استفاده نکنید.
* از روغنزیتون، روغن کلزا، روغن آووکادو، یا بادام برای غذا و سالاد استفاده نمایید.
نوع چربی منابع غذایی توصیهها
اسیدهای چرب اشباع گوشت قرمز، پوست مرغ و ماکیان، محصولات غذایی پخته آماده، لبنیات پرچرب مانند کره، پنیر پرچرب، بستنی گوشت قرمز و لبنیات پرچرب را کاهش دهید یا از رژیم خود حذف کنید.
اسیدهای چرب ترانس مارگارین، غذاهای سرخشده، روغن بادامزمینی، سس سالاد، مواد غذایی فرآیند شده مانند نان، کراکر، و بیسکوییت از مصرف چربیهای ترانس و یا جامد پرهیز کنید.
اسیدهای چرب امگا 9 روغنزیتون، روغن کلزا، روغن آووکادو، یا بادام این چربیها را روزان مصرف کنید.
اسیدهای چرب امگا 3
(EHA, DHA)
ALA
ماهیهای آبهای سرد (مانند سالمون، ساردین، کاد، قزلآلا، و شاهماهی)
تخم کتان، گردو، و تخم کدو
بهتر است این چربیها را از طریق غذا یا مکمل غذایی در رژیم روزانه خود یا حداقل 2 بار در هفته مصرف کنید.
از مصرف گوشت شمشیر ماهی، کوسه، ماهی خالمخالی و کاشی ماهی پرهیز شود زیرا دارای جیوه زیاد هستند.
اسیدهای چرب امگا 6:
آراشیدونیک
لینولئیک
گوشت قرمز، کره، زرده تخممرغ، لبنیات پرچرب
روغن ذرت، روغن آفتابگردان، روغن دانه کتان، روغن گلرنگ و غذاهای تهیه شده با آنها
گوشت قرمز و لبنیات پرچرب را از رژیم غذایی خود حذف کنید یا مقدار آنها را به حداقل برسانید.
مصرف روغنهای غنی از لینولئیک را محدود کنید.
از اسیدهای چرب امگا 9 بجای امگا 6 استفاده کنید.
3- پرهیز از مصرف غلات، شکر، آرد سفید، ماکارونی، الـ*کـل، سودا، آبنبات، شکلات، نوشیدنیهای شیرین، شیرینیجات
4- مصرف زیاد مایعات
5- مصرف لبنیات به اندازه حداقل مورد نیاز (2 لیوان شیر یا ماست کمچربی)
6- رعایت موارد زیر در مصرف گوشت
* مصرف محدود گوشت قرمز به یکبار در هفته
* گرفتن تمام چربیهای گوشت قبل از پخت آن
* استفاده از ماکروویو برای گرم کردن سطح گوشت قبل از پخت آن
* استفاده از قطعههای کوچک گوشت
* پرهیز از کبابی کردن یا سرخ کردن گوشت
* پرهیز از مصرف قهوه به همراه گوشت و بجای آن مصرف چای سبز و محصولات پروبیوتیک
7- افزایش فعالیت بدنی برای دستیابی به وزن مناسب و یا حفظ وزن ایده آل
8- مصرف پودر بذر کتان به میزان 2 قاشق غذاخوری در روز
9- مصرف روزانه 1 تا 4 لیوان چای سبز (ترجیحاً بدون کافئین)
10- مصرف روزانه سویا
11- استفاده از گیاه خار مریم، نخل ارهای، زردچوبه
سبزیجات
1- رژیم مبتنی بر گیاهخواری
* مصرف مقدار زیادی میوه و سبزی (مصرف روزانه 3 عدد میوه و 1 لیوان سبزی)
* مصرف فیبر غذایی با افزایش دریافت غلات کامل و حبوبات
* مصرف آنتیاکسیدانها و ویتامینها:
- استفاده از منابع غذایی سلنیم مانند غذاهای دریایی
- استفاده از منابع غذایی ویتامین ث مانند: مرکبات، انبه، توتفرنگی، فلفل دلمهای، گوجهفرنگی و کلم بروکلی
- استفاده از منابع غذایی ویتامین دی مانند تخممرغ و شیر سویا
- استفاده از منابع غذایی ویتامین ای مانند سبوس گندم، آجیل و آووکادو
این رژیم به همراه استراتژیهای کاهش استرس تا حد زیادی روند افزایش اندازه پروستات را به تأخیر میاندازد. این رژیم حاوی سبزیجات زیر است:
ماده غذایی موثر
منبع غذایی توصیه
گروه سیر و پیاز سیر، پیاز، پیازچه، ترهفرنگی هر روز از این سبزیجات در رژیم خود استفاده کنید.
بتاکاروتن (ویتامین A) هویج، کدو، طالبی، انبه هر روز از این سبزیجات و میوهها در رژیم خود استفاده کنید.
گروه کلم کلم، گلکلم، کلم بروکسل، کلم دکمهای، کلمبرگ، کلم قرمز، کلمقمری، شلغم، ترب، تره تیزک هر روز از این سبزیجات در رژیم خود استفاده کنید.
لیکوپن رب، گوجهفرنگی، سس گوجه، هندوانه جذب لیکوپن در حضور چربی بیشتر است و 300 میلیگرم لیکوپن در روز مفید است که این مقدار لیکوپن از آب گوجهفرنگی یا رب آن تأمین میشود.
* انار و آب انار اثر مفید در کاهش رشد سلولهای سرطانی پروستات دارد. قبل از مصرف آب انار با پزشک خود مشورت کنید زیرا ممکن است با داروهای شما تداخل داشته باشد.
* از محصولات غذایی ارگانیک استفاده نمایید. درصورتیکه به این محصولات دسترسی ندارید شستن سبزیها و میوهها یا پوست کندن آنها باعث کاهش میزان سموم آفتکش موجود در آنها میشود. جدول زیر مواد غذایی دارای بیشترین و کمترین میزان آلودگی سموم دفع آفات را نشان میدهد:
محصولات دارای بیشترین مقدار سموم آفتکش محصولات دارای کمترین مقدار سموم آفتکش
هلو پیاز
سیب آووکادو
فلفل دلمهای ذرت
کرفس آناناس
شلیل انبه
توتفرنگی مارچوبه
آلبالو کیوی
کاهو بادمجان
انگور هندوانه
هویج نخودفرنگی
گلابی کلم پیچ
کلمبرگ خربزه درختی
2- رژیم غذایی کمچرب با تأکید بر چربیهای سالم
* از چربیهای امگا 3 از منابع دریایی (ماهی) 2 بار یا بیشتر در هفته در رژیم خود استفاده نمایید.
* مصرف چربیهای حیوانی را به حداقل برسانید.
* از روغنهای جامد استفاده نکنید.
* از روغنزیتون، روغن کلزا، روغن آووکادو، یا بادام برای غذا و سالاد استفاده نمایید.
نوع چربی منابع غذایی توصیهها
اسیدهای چرب اشباع گوشت قرمز، پوست مرغ و ماکیان، محصولات غذایی پخته آماده، لبنیات پرچرب مانند کره، پنیر پرچرب، بستنی گوشت قرمز و لبنیات پرچرب را کاهش دهید یا از رژیم خود حذف کنید.
اسیدهای چرب ترانس مارگارین، غذاهای سرخشده، روغن بادامزمینی، سس سالاد، مواد غذایی فرآیند شده مانند نان، کراکر، و بیسکوییت از مصرف چربیهای ترانس و یا جامد پرهیز کنید.
اسیدهای چرب امگا 9 روغنزیتون، روغن کلزا، روغن آووکادو، یا بادام این چربیها را روزان مصرف کنید.
اسیدهای چرب امگا 3
(EHA, DHA)
ALA
ماهیهای آبهای سرد (مانند سالمون، ساردین، کاد، قزلآلا، و شاهماهی)
تخم کتان، گردو، و تخم کدو
بهتر است این چربیها را از طریق غذا یا مکمل غذایی در رژیم روزانه خود یا حداقل 2 بار در هفته مصرف کنید.
از مصرف گوشت شمشیر ماهی، کوسه، ماهی خالمخالی و کاشی ماهی پرهیز شود زیرا دارای جیوه زیاد هستند.
اسیدهای چرب امگا 6:
آراشیدونیک
لینولئیک
گوشت قرمز، کره، زرده تخممرغ، لبنیات پرچرب
روغن ذرت، روغن آفتابگردان، روغن دانه کتان، روغن گلرنگ و غذاهای تهیه شده با آنها
گوشت قرمز و لبنیات پرچرب را از رژیم غذایی خود حذف کنید یا مقدار آنها را به حداقل برسانید.
مصرف روغنهای غنی از لینولئیک را محدود کنید.
از اسیدهای چرب امگا 9 بجای امگا 6 استفاده کنید.
3- پرهیز از مصرف غلات، شکر، آرد سفید، ماکارونی، الـ*کـل، سودا، آبنبات، شکلات، نوشیدنیهای شیرین، شیرینیجات
4- مصرف زیاد مایعات
5- مصرف لبنیات به اندازه حداقل مورد نیاز (2 لیوان شیر یا ماست کمچربی)
6- رعایت موارد زیر در مصرف گوشت
* مصرف محدود گوشت قرمز به یکبار در هفته
* گرفتن تمام چربیهای گوشت قبل از پخت آن
* استفاده از ماکروویو برای گرم کردن سطح گوشت قبل از پخت آن
* استفاده از قطعههای کوچک گوشت
* پرهیز از کبابی کردن یا سرخ کردن گوشت
* پرهیز از مصرف قهوه به همراه گوشت و بجای آن مصرف چای سبز و محصولات پروبیوتیک
7- افزایش فعالیت بدنی برای دستیابی به وزن مناسب و یا حفظ وزن ایده آل
8- مصرف پودر بذر کتان به میزان 2 قاشق غذاخوری در روز
9- مصرف روزانه 1 تا 4 لیوان چای سبز (ترجیحاً بدون کافئین)
10- مصرف روزانه سویا
11- استفاده از گیاه خار مریم، نخل ارهای، زردچوبه