«آبدوغ خیار» و معجزاتِ سبزی خوردن

  • شروع کننده موضوع dinaz
  • بازدیدها 117
  • پاسخ ها 1
  • تاریخ شروع

dinaz

کاربر نگاه دانلود
کاربر نگاه دانلود
عضویت
2016/09/04
ارسالی ها
31,702
امتیاز واکنش
68,366
امتیاز
1,329
محل سکونت
کرمانشاه
«آبدوغ خیار» و معجزاتِ سبزی خوردن
بر سر سفره ایرانی، سبد سبزی تازه، شاهکاری است از رنگ و طراوت و عطر اشتهاآور ترکیبی از سبزی های گوناگون که نزد ما ایرانیان به «سبزی خوردن» مشهور شده است.

رسم کائنات و جهان است که بر مدار مهر و محبت می گردند. به قول عطار «همه ذرات عالم «همه ذرات عالم مـسـ*ـت عشقند...». اگر با این دید به جهان پیرامون بنگریم چنان که پیشینیان بزرگوارمان می نگریسته اند، آن گاه جهان در چشم ما رنگی از محبت می گیرد. به راستی که چنین است، درخت مهربانانه سایه سارش را بر زمین می گسترد و خاک بی منت غذای گیاه را می دهد و خورشید بر همه آفاق یکسان می تابد و بر همه جهان روزی ای مقدر شده است.

ایرانیان به طبیعت بی مانند و رنگارنگ ایران عاشقانه می نگریسته اند و خاک گوهربیزش را بزرگ می داشته اند و از منابعش به قدر و اندازه ای کام می گرفته اند که خشک و بی حاصلش نکنند. حفر قنات، این ابتکار سترگ پدران ما از همین نگاه عاشقانه و مهربانانه به طبیعت پدید آمده است. ایرانیان منابع اندک آبی خود را مدیریت می کرده اند و با آن آب کشت و زرعی راه انداخته و محصولاتی عمل می آورده اند که مانندش به هیچ جای عالم یافت نمی شده و نمی شود.

1347137_582.jpg


همان قدر که آشپزان هندو در به کار بردن و آمیختن ادویه ها و استفاده از انواع ریشه و غده و پوست و برگ درختان تبحر و استادی داشته اند، خوالیگران ایرانی از ترکیب سبزی های معطر، خورش ها و چاشنی هایی بی مانند و خوش خوراک پدید آورده اند. به ترکیب جادویی سبزیجات و اندازه هر کدام از آن ها در خورش قورمه سبزی نگاه کنید، به ترکیب نعناع و جعفری در خورش های سبز ترش مزه بنگرید: هر جزئی در آفریدن طعم نهایی نقشی مهم دارد که حاصل این ترکیب و آمیختگی می شود معجزه ای به نام قورمه سبزی.

ساختن انواع پلوی سبزی دار و به کاربردن سبزی ها به عنوان طعم دهنده اصلی در آش ها و اشکنه ها از دیگر بدایع آشپزی ایرانی است. خوالیگرانِ ما آموختند که چگونه سبزی های خوش عطر نازک تن را خشک کنند یا در ترشی ها و شورها به کار برند تا بتوانند در فصول دیگر هم از آن ها بهره گیرند.

بر سر سفره ایرانی، سبد سبزی تازه، شاهکاری است از رنگ و طراوت و عطر اشتهاآور. ترکیبی از سبزی های گوناگون که نزد ما ایرانیان به «سبزی خوردن» مشهور شده است و تا آن جا که می دانم تناول چنین ترکیبی از سبزی تازه و به این راه و روش فقط نزد ایرانیان معمول است و به راستی که چه رسم خوشایند و بی همتایی است. برخی از این سبزی ها فقط در ایران به دست می آیند و در ایران خورده می شوند. من، خود، شاهی را در بازارهای دیگر نیافته و ندیده ام.

ترکیب سبزی های بر سر سفره معمولا چنین است: پیازچه، تربچه و جعفری. در گذشته بابونه هم در این سیاهه جای داشته و امروز دیگر رواجی ندارد. هر کدام آراسته به طعم و بافت و خاصیتی هستند و خوردنشان لـ*ـذت و لطفی دارد که در عالم مجو.

خدای خانگان- زنان ایرانی- سبزی ها را دسته دسته پاک و پاکیزه می کنند و می شویند و با سلیقه در سبدهایی آراسته می نهند و بر سر خوان می گذارند. گویی تکه ای از طبیعت زیبای ایران با همه طراوت و طعم و عطرش را بر خورندگان عرضه کرده اند.

خوردن سبزی آدابی هم دارد. به عقیده من باید همه انواع سبزی را با هم خورد و از جدا کردن آن ها صد البته خودداری کرد. سفره نشینان کارآزموده رندی می کنند و غالبا شاهی و ریحان بنفش را جداگانه میل می فرمایند و مابقی را می گذارند. به نظر من باید از سبزی ها یک جا لقمه ای گرفت و به دهان گذاشت و از عطر بی بدیل و تازگی اش حظ بلیغ برد.

ترکیب همین سبزی ها با تکه ای پنیر بی بدیل تبریز یا لیقوان و نان سنگک دو آتشه به همراه لیوانی چای شیرین یا شربت سکنجبین، خوراک کامل لذیذی است که در گرمای تابستانی بسی گواراست.

اگر دسته ای از همین ترکیب «سبزی خوردن» را خرد کنید و در ماست غیرکارخانه ای، ترجیحا گوسفندی، بریزید و مشتی هم کشمش پلویی بشویید و پاکیزه بر آن بیفزایید، مقدمات آبدوغ لطیف و خوشمزه بی نظیری تدارک فرموده اید. می ماند مشتی نان خشک و چند تکه یخ. این ترکیب بی نظیر را که تناول فرمایید، بی گمان خواب بر شما مستولی می شود، چه باک، برگ سبز شماره 16 را بیابید؛ آواز استاد تاج اصفهانی و نی استاد کسایی و تار و سه تار استادان شهناز و عبادی. چشم های مبارک را ببندید و گوش سپارید به آن جا که تاج بزرگ می خواند: «طفیل هستی عشقند آدمی و پری...»
 
  • پیشنهادات
  • dinaz

    کاربر نگاه دانلود
    کاربر نگاه دانلود
    عضویت
    2016/09/04
    ارسالی ها
    31,702
    امتیاز واکنش
    68,366
    امتیاز
    1,329
    محل سکونت
    کرمانشاه
    آموزش تهیه آبدوغ خیار؛ به استقبال تابستان برویم!
    وبلاگ اسنپ فود:
    طرز تهیه آبدوغ خیار، نه‌تنها پیچیده نیست بلکه به‌دلیل سنتی که در پس آن نهفته است، بسیار آشناست. بسیاری از ما با شنیدن نام این غذا خاطرات خوشی از بزرگتر‌ها را در ذهن مرور می‌کنیم؛ بسیاری از ما هم فوراً یاد فصل گرما می‌افتیم و خنکایی که این غذا به تابستان گرم ما می‌بخشید. ازقضا این روز‌ها طرفداران این غذا پای آن را به کافه‌ها نیز باز کرده‌اند. بااین‌همه اگر با ما همراه باشید، ما برایتان از این غذا گفته‌ایم و طرز تهیه آبدوغ خیار را توضیح داده‌ایم.

    2072084_565.jpg


    فواید آبدوغ خیار


    آبدوغ خیار غذایی ساده و سریع و ارزان است؛ علاوه‌براین فواید این غذا می‌تواند شما را وادار کند که در فصل تابستان آن را در برنامه‌ی غذایی خود بگنجانید.


    این غذا همه‌ی فواید ماست را دارد. همچنین منبعی برای تأمین کلسیم و پروتئین است؛ همچنین از منیزیم سرشار است. این غذا می‌تواند به‌عنوان پیش‌غذا هم مصرف شود؛ چون اشتهاآور است. همین‌طور نباید فراموش کرد که این غذای ساده هضم راحتی دارد و بدون عوارض گوارشی است. به‌دلیل وجود باکتری‌های مفید در دوغ، گوارش شما را بهبود می‌بخشد. در کنار همه‌ی این‌ها آبدوغ خیار فیبر لازم برای بدن را هم تأمین می‌کند؛ همچنین عطش را رفع و البته بی‌خوابی شبانه را هم برطرف می‌کند.


    اگر در آبدوغ خیار از گردو استفاده کنید، جای خوش‌وقتی بیشتری است؛ چون در کنار طعم دلچسب گردو، پتاسیم و اسیدفولیک شما تأمین می‌شود و کلسترول شما کاهش می‌یابد.


    آبدوغ خیار، راهکاری برای کاهش وزن


    اگر به دنبال رژیم غذایی مناسبی برای کم‌کردن وزن بدن‌تان هستید، حتماً آبدوغ خیار را در میان وعده‌های غذایی‌تان بگنجانید. این غذا می‌تواند بدون هیچ عوارض جایگاه ویژه‌ای در برنامه‌ی غذایی‌تان پیدا کند و نه‌تنها مواد لازم برای بدن شما را تأمین کند، تا حد زیادی به لاغرشدن و کم‌کردن وزن‌تان کمک کند.


    در تأثیر آبدوغ خیار بر لاغری، خیار نقشی اساسی بر عهده دارد؛ به‌صورتی‌که این صیفی در بسیاری از رژیم‌های غذایی لاغری نیز جایگاه ویژه‌ای برای خود پیدا کرده است؛ حتی با وجود دیرهضم بودنش.


    طرز تهیه آبدوغ خیار بسیار آسان است، اما شما، بسته به ذائقه‌تان، می‌توانید تغییرات زیادی در آن به وجود آورید؛ اینکه شما آبدوغ خیار را ترش بپسندید یا نه و همین‌طور دوست داشته باشید از چه‌چیز‌هایی در آن استفاده کنید، کاملاً به خودتان بستگی دارد. ما دستورتهیه‌ی پیشنهادی‌مان را برای شما توضیح می‌دهیم و تغییر آن را به ذائقه و سلیقه‌ی خودتان می‌سپاریم.


    مواد اولیه برای تهیه آبدوغ خیار برای ۴ نفر:


    • خیار: ۳ عدد
    • ماست چکیده: ۴ پیمانه
    • سبزی آبدوغ: ۴۰۰ گرم
    • کشش بدون دانه: نصف پیمانه
    • خامه: ۳ قاشق سوپ‌خوری
    • آب: ۴ پیمانه
    • سیر رنده‌شده: ۲ حبه
    • مغز گردوی نیم‌کوب‌شده: ۱ پیمانه
    • مغز پسته‌ی نیم‌کوب‌شده: نصف پیمانه
    • نمک و فلفل: به میزان لازم
    • یخ: ۱۰ قطعه
    • ادویه: ۲ قاشق سوپ‌خوری نعناع، کاکوتی، کرفس کوهی و آویشن (همگی خشک‌شده)
    • نان خشک
    2072089_165.jpg


    طرز تهیه آبدوغ خیار


    ۱. خیار را به‌صورت نگینی خرد کنید (درست مانند سالادشیرازی).


    ۲. سبزی‌ها را خرد کنید.


    ۳. کشمش را برای دو دقیقه در آب بخیسانید.


    ۴. ماست چکیده و خامه را به‌خوبی با هم مخلوط کنید.


    ۵. خیار و سبزی و کشمش و مغز گردو و پسته را به‌همراه سیر و نمک و فلفل و یخ را به ماست اضافه کنید و خوب آن‌ها را مخلوط کنید.


    ۶. سبزی خشک را خوب بسابید و به مواد اضافه کنید.


    ۷. آبدوغ خیار شما آماده است. می‌توانید نان خشک را در آن خرد کنید و بگذارید کمی خیس بخورد.


    ۸. برای تزئین آن می‌توانید از برگ‌های ریحان و نعناع و دیگر سبزی‌ها و البته گل‌محمدی خشک استفاده کنید.


    ۹. استفاده از گل‌محمدی طعم بسیار دلچسبی شما خواهد داد.

    2072088_758.jpg


    سبزی‌های مخصوص آبدوغ خیار چیست؟


    معمولاً سبزی‌های متنوعی را می‌توان برای آبدوغ استفاده کرد و مردمان هر منطقه هم سلیقه و ذائقه‌ی خودشان را دارند. به‌صورت معمول می‌توان در دوغ از این سبزی‌ها استفاده کرد:


    • مرزه
    • ریحان
    • نعناع
    • ساقه‌ی ترد موسیر
    • موسیر
    • سیر
    • شوید
    • پیازچه
    • ترخون
    2072087_962.jpg


    راز‌هایی که باید درباره‌ی آبدوغ خیار بدانید


    • یادتان باشد که اگر به‌جای ماست چکیده از ماست‌های چرب استفاده می‌کنید، می‌توانید خامه را به آن اضافه نکنید.
    • اگر دوست دارید آبدوغ خیارتان ترش باشد می‌توانید از خامه استفاده نکنید و به‌جای آب، با هر نسبتی که دوست داشتید، از دوغ استفاده کنید.
    • اگر نگران فشارخون‌تان هستید، حتماً در استفاده از نمک دقت کنید. خود ماست یا دوغ مقداری نمک دارد.
    • یادتان باشد که حتماً از نان خشک برای آبدوغ استفاده کنید؛ نان سنگک و تافتون و لواش و بربری، بسته به ذائقه‌تان، فرقی نمی‌کند؛ فقط باید خشک باشد. بهتر است از نان لواش استفاده نکنید؛ چون خیلی‌زود له می‌شود.
    • می‌توانید قبل از اضافه‌کردن نان خشک اندکی صبر کنید و اجازه دهید که خوب جا بیفتد.
    • بسیاری از افراد در کنار این غذا پیاز هم مصرف می‌کنند.
    • می‌توانید از آبدوغ خیار به‌عنوان دسر هم استفاده کنید؛ فقط کافی است که به آن آب یا دوغ اضافه نکنید.
    • تهیه آبدوغ خیار چیزی نزدیک به ۱۵ دقیقه زمان خواهد برد.
    • بهتر است از سبزیجات تازه استفاده کنید، اما اگر در دسترس‌تان نبود، از سبزی خشک استفاده کنید.
    • اگر می‌خواهید در آبدوغ خیار از دوغ استفاده کنید، حتماً دوغ بدون گاز باشد.
    • در شهر‌های مختلف چیز‌های مختلفی به آبدوغ خیار اضافه می‌کنند؛ از سیب گلاب گرفته تا پیازچه و برگ آلو خشک… می‌توانید این‌ها را هم امتحان کنید.
     
    • لایک
    واکنش ها: Diba

    برخی موضوعات مشابه

    پاسخ ها
    0
    بازدیدها
    159
    بالا