آیا استفاده از ظروف نچسب خطرناک است؟
مردم در سرتاسر دنیا از قابلمهها و ماهیتابههای نچسب برای پختوپز استفاده میکنند. ظروف نچسب برای پخت پنکیک، سرخکردن سوسیس و تخممرغ بسیار مناسب است، درواقع باید گفت ظروف تفلون برای پخت انواع غذاهای سرخکردنی گزینهی خوبی است.
اما بحثهای زیادی در مورد پوششهای نچسبی مانند تفلون وجود دارد. برخی منابع تحقیقاتی ادعا میکنند که پوششهای نچسب برای سلامتی ضرر دارند و حتی بعضی گزارشها حاکی از وجود یک رابـ ـطهی مستقیم بین ابتلا به سرطان و استفاده از ظروف نچسب است. این درحالی است که گروهی دیگر بر این باورند که پختوپز در این ظروف کاملا بیضرر است. در این مقاله، به تأثیر استفاده از این ظروف بر سلامت انسان نگاه دقیقتری شده است که در ادامه به آن اشاره میشود
ظروف نچسب چیست؟
ظروف نچسب، مانند ماهیتابه و قابلمه پوششی تفلونی دارند که با نام تجاری «پلیتترافلوئورواتیلن» شناخته میشود. تفلون یک مادهی شیمیایی است که از اتمهای کربن و فلوئور تشکیل شده و اولین بار در دههی ۱۹۳۰ ساخته شد. تفلون یک سطح غیرواکنشی، نچسب و غیراصطکاکی در ظروف ایجاد میکند.
سطوح نچسبی که از تفلون ساخته شدهاند، راحتتر تمیز میشوند و کاربرد بیشتری دارند، بنابراین هنگام طبخ غذا روغن کمتری مصرف میشود و درنتیجه روش سالمتری برای پخت غذا محسوب میشود.
تفلون کاربردهای دیگری هم دارد. برای پوشش روی سیم و کابل، محافظ فرش، پارچه و پارچههای ضدآب مانند بارانی نیز استفاده میشود.
در مورد سلامت ظروف نچسب در دههی گذشته پژوهشهای زیادی انجام شده است. بیشتر نگرانیها در مورد استفاده از مادهی شیمیایی «پرفلوئورواکتانوئیک اسید» بود که قبلا در ساخت این ظروف استفاده میشد. تحقیقات دیگری نیز در این زمینه انجام شده است که نشان میدهد بین داغشدن تفلون و آزادشدن مواد شیمیایی سمی رابـ ـطهی مستقیمی وجود دارد.
خلاصه: ظروف نچسب با موادی چون پلیتترافلوئورواتیلن (PTFE) ساخته میشود که در زبان عامیانه تفلون نام دارد. از دههی گذشته تحقیقات زیادی در خصوص بیضرری یا مضرات ظروف نچسب انجام شده است.
مردم در سرتاسر دنیا از قابلمهها و ماهیتابههای نچسب برای پختوپز استفاده میکنند. ظروف نچسب برای پخت پنکیک، سرخکردن سوسیس و تخممرغ بسیار مناسب است، درواقع باید گفت ظروف تفلون برای پخت انواع غذاهای سرخکردنی گزینهی خوبی است.
اما بحثهای زیادی در مورد پوششهای نچسبی مانند تفلون وجود دارد. برخی منابع تحقیقاتی ادعا میکنند که پوششهای نچسب برای سلامتی ضرر دارند و حتی بعضی گزارشها حاکی از وجود یک رابـ ـطهی مستقیم بین ابتلا به سرطان و استفاده از ظروف نچسب است. این درحالی است که گروهی دیگر بر این باورند که پختوپز در این ظروف کاملا بیضرر است. در این مقاله، به تأثیر استفاده از این ظروف بر سلامت انسان نگاه دقیقتری شده است که در ادامه به آن اشاره میشود
ظروف نچسب چیست؟
ظروف نچسب، مانند ماهیتابه و قابلمه پوششی تفلونی دارند که با نام تجاری «پلیتترافلوئورواتیلن» شناخته میشود. تفلون یک مادهی شیمیایی است که از اتمهای کربن و فلوئور تشکیل شده و اولین بار در دههی ۱۹۳۰ ساخته شد. تفلون یک سطح غیرواکنشی، نچسب و غیراصطکاکی در ظروف ایجاد میکند.
سطوح نچسبی که از تفلون ساخته شدهاند، راحتتر تمیز میشوند و کاربرد بیشتری دارند، بنابراین هنگام طبخ غذا روغن کمتری مصرف میشود و درنتیجه روش سالمتری برای پخت غذا محسوب میشود.
تفلون کاربردهای دیگری هم دارد. برای پوشش روی سیم و کابل، محافظ فرش، پارچه و پارچههای ضدآب مانند بارانی نیز استفاده میشود.
در مورد سلامت ظروف نچسب در دههی گذشته پژوهشهای زیادی انجام شده است. بیشتر نگرانیها در مورد استفاده از مادهی شیمیایی «پرفلوئورواکتانوئیک اسید» بود که قبلا در ساخت این ظروف استفاده میشد. تحقیقات دیگری نیز در این زمینه انجام شده است که نشان میدهد بین داغشدن تفلون و آزادشدن مواد شیمیایی سمی رابـ ـطهی مستقیمی وجود دارد.
خلاصه: ظروف نچسب با موادی چون پلیتترافلوئورواتیلن (PTFE) ساخته میشود که در زبان عامیانه تفلون نام دارد. از دههی گذشته تحقیقات زیادی در خصوص بیضرری یا مضرات ظروف نچسب انجام شده است.