امروزه بسیاری از افراد دچار بیماریهای قلبی هستند، این بیماری یکی از خطرناکترین عارضههایی است که احتمال بروز آن در افراد وجود دارد. مهمترین مساله در بیماران قلبی، رعایت نکات تغذیهای است. در این مطلب برخی از جایگزینهای چربی را برای این بیماران معرفی میکنیم.
کنجد و روغن کنجد
کنجد جزو دانههای روغنی محسوب میشود و براساس نتیجه تحقیقی که در سال ۲۰۰۵ در مجله «تحقیقات تغذیهای» منتشر شد، محققان میگویند مصرف این دانهچرب میتواند باعث کاهش سطح کلسترولخون و چربی بدخون یا همان ldl شود. آنها به بیماران قلبی، مخصوصا کسانیکه دچار کلسترول بالا و گرفتگی عروق هستند، توصیه میکنند بهجای استفاده از کره در وعده صبحانه یا عصرانه، مقداری کنجدخام را آسیاب و از آن برای طعم دادن به لقمه نان و پنیرشان استفاده کنند. کنجد سرشار از چربی اشباع نشده، پروتئین، فیبر و آنتیاکسیدانی بهنام لیگنانس است.
این آنتیاکسیدان میتواند نقش ضدسرطان را در بدن بازی کند و خاصیت ضدمیکروبی آن هم باعث بهبود عملکرد دستگاهگوارش میشود. محققان ثابت کردهاند آنتیاکسیدانهای موجود در کنجد مانند سسامول و سسامین با پایین آوردن سطح کلسترولبد و فشارخون میتوانند در پیشگیری از خطر حملههای قلبی موثر باشند. روغنکنجد هم خواصی مشابه خود کنجد دارد بنابراین بیماران قلبی میتوانند در صورت تمایل از این روغن برای پختوپز یا طعم دادن به سالادشان استفاده کنند. برای استفاده از روغنکنجد برای پختوپز یا سرخکردن، باید انواعی از آن را بخرید که روی برچسبش عبارت «مخصوص سرخکردن» یا «مخصوص پختوپز» وجود داشته باشد.
روغن زیتون تصفیه نشده
پژوهشگران آمریکایی ثابت کردهاند آنتیاکسیدانهای موجود در روغنهایزیتون تصفیه نشده که با عنوان «بکر» یا «بودار» در بازار وجود دارند، بیشتر از روغن زیتونهای بدونبو و تصفیه شده است. آنها تاکید میکنند به همین دلیل استفاده از روغنهای زیتون تصفیه نشده فایده بیشتری برای بدن بهخصوص قلب دارد و از ابتلا به برخی بیماریهایقلبی مانند سکته یا گرفتگیعروق پیشگیری میکند. این پژوهشگران به بیماران قلبیای که تحت عمل قلبباز یا بایپس قرار گرفتهاند، توصیه میکنند حتما روغن زیتونبودار را جایگزین کره یا سایر چربیهایحیوانی کنند.
اسیدهایچرب تکزنجیرهای غیراشباع، آنتیاکسیدانها و پلیفنولهای فراوان موجود در روغنزیتون تصفیه نشده با پایین آوردن چربی بدخون و بالابردن چربی خوبخون یا همان اچدیال به حفظ سلامت قلب کمک میکنند و جلوی گرفتگیعروق را هم میگیرند.
چربیهای غیراشباع؛
از روغن کانولا تا تخمهکدو
چربیهای غیراشباع چندزنجیرهای یا تکزنجیرهای گیاهی که در برخی منابع حیوانی هم یافت میشوند، بهترین انواع چربی برای بیماران مبتلا به ناراحتیهای قلبیوعروقی هستند. به همین دلیل استفاده از منابع سرشار از این چربیها مانند روغنکانولا، روغن دانهآفتابگردان، بادام، فندق، ماهیهایچرب، روغنذرت، روغنسویا، دانهسویا، تخمهآفتابگردان و تخمهکدو به تمام بیماران قلبی و آنهایی که سابقه سکته و حملهقلبی داشتهاند، توصیه میشود.
کره بادامزمینی
کرهبادامزمینی سرشار از ویتامین eو اسیدهایچرب تکزنجیرهای غیراشباع است. این محصول شیرین و خوشمزه کلسترول ندارد و به همین دلیل میتواند جایگزین کرهحیوانی، خامه یا حتی پنیرهای پرچرب در صبحانه افراد مبتلا به بیماریهای قلبی شود. اگر کره بادامزمینی با کمی کنجد ترکیب شود، میتواند شامی مفید و مغذی برای بیماران قلبی یا افراد مبتلا به کلسترولبالا باشد.
کره بادامزمینی با پایین آوردن سطح کلسترول، چربیبد و تریگلیسیرید خون باعث کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبیوعروقی میشود. البته متخصصان مصرف بیش از ۲قاشق غذاخوری کرهبادامزمینی را در طولروز مجاز نمیدانند زیرا اگرچه این خوراکیمغذی کلسترول ندارد، اما کالری نسبتا بالای آن باعث میشود مصرف بیش از اندازهاش در طولانیمدت باعث ابتلا به اضافهوزن و عوارض ناشی از آن مانند چاقی و بیماریهایقلبی شود.
کنجد و روغن کنجد
کنجد جزو دانههای روغنی محسوب میشود و براساس نتیجه تحقیقی که در سال ۲۰۰۵ در مجله «تحقیقات تغذیهای» منتشر شد، محققان میگویند مصرف این دانهچرب میتواند باعث کاهش سطح کلسترولخون و چربی بدخون یا همان ldl شود. آنها به بیماران قلبی، مخصوصا کسانیکه دچار کلسترول بالا و گرفتگی عروق هستند، توصیه میکنند بهجای استفاده از کره در وعده صبحانه یا عصرانه، مقداری کنجدخام را آسیاب و از آن برای طعم دادن به لقمه نان و پنیرشان استفاده کنند. کنجد سرشار از چربی اشباع نشده، پروتئین، فیبر و آنتیاکسیدانی بهنام لیگنانس است.
این آنتیاکسیدان میتواند نقش ضدسرطان را در بدن بازی کند و خاصیت ضدمیکروبی آن هم باعث بهبود عملکرد دستگاهگوارش میشود. محققان ثابت کردهاند آنتیاکسیدانهای موجود در کنجد مانند سسامول و سسامین با پایین آوردن سطح کلسترولبد و فشارخون میتوانند در پیشگیری از خطر حملههای قلبی موثر باشند. روغنکنجد هم خواصی مشابه خود کنجد دارد بنابراین بیماران قلبی میتوانند در صورت تمایل از این روغن برای پختوپز یا طعم دادن به سالادشان استفاده کنند. برای استفاده از روغنکنجد برای پختوپز یا سرخکردن، باید انواعی از آن را بخرید که روی برچسبش عبارت «مخصوص سرخکردن» یا «مخصوص پختوپز» وجود داشته باشد.
روغن زیتون تصفیه نشده
پژوهشگران آمریکایی ثابت کردهاند آنتیاکسیدانهای موجود در روغنهایزیتون تصفیه نشده که با عنوان «بکر» یا «بودار» در بازار وجود دارند، بیشتر از روغن زیتونهای بدونبو و تصفیه شده است. آنها تاکید میکنند به همین دلیل استفاده از روغنهای زیتون تصفیه نشده فایده بیشتری برای بدن بهخصوص قلب دارد و از ابتلا به برخی بیماریهایقلبی مانند سکته یا گرفتگیعروق پیشگیری میکند. این پژوهشگران به بیماران قلبیای که تحت عمل قلبباز یا بایپس قرار گرفتهاند، توصیه میکنند حتما روغن زیتونبودار را جایگزین کره یا سایر چربیهایحیوانی کنند.
اسیدهایچرب تکزنجیرهای غیراشباع، آنتیاکسیدانها و پلیفنولهای فراوان موجود در روغنزیتون تصفیه نشده با پایین آوردن چربی بدخون و بالابردن چربی خوبخون یا همان اچدیال به حفظ سلامت قلب کمک میکنند و جلوی گرفتگیعروق را هم میگیرند.
چربیهای غیراشباع؛
از روغن کانولا تا تخمهکدو
چربیهای غیراشباع چندزنجیرهای یا تکزنجیرهای گیاهی که در برخی منابع حیوانی هم یافت میشوند، بهترین انواع چربی برای بیماران مبتلا به ناراحتیهای قلبیوعروقی هستند. به همین دلیل استفاده از منابع سرشار از این چربیها مانند روغنکانولا، روغن دانهآفتابگردان، بادام، فندق، ماهیهایچرب، روغنذرت، روغنسویا، دانهسویا، تخمهآفتابگردان و تخمهکدو به تمام بیماران قلبی و آنهایی که سابقه سکته و حملهقلبی داشتهاند، توصیه میشود.
کره بادامزمینی
کرهبادامزمینی سرشار از ویتامین eو اسیدهایچرب تکزنجیرهای غیراشباع است. این محصول شیرین و خوشمزه کلسترول ندارد و به همین دلیل میتواند جایگزین کرهحیوانی، خامه یا حتی پنیرهای پرچرب در صبحانه افراد مبتلا به بیماریهای قلبی شود. اگر کره بادامزمینی با کمی کنجد ترکیب شود، میتواند شامی مفید و مغذی برای بیماران قلبی یا افراد مبتلا به کلسترولبالا باشد.
کره بادامزمینی با پایین آوردن سطح کلسترول، چربیبد و تریگلیسیرید خون باعث کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبیوعروقی میشود. البته متخصصان مصرف بیش از ۲قاشق غذاخوری کرهبادامزمینی را در طولروز مجاز نمیدانند زیرا اگرچه این خوراکیمغذی کلسترول ندارد، اما کالری نسبتا بالای آن باعث میشود مصرف بیش از اندازهاش در طولانیمدت باعث ابتلا به اضافهوزن و عوارض ناشی از آن مانند چاقی و بیماریهایقلبی شود.