تجمع اسید اوریک در خون موجب ایجاد کریستال ها یا بلورهایی در مفاصل شده و باعث درد و التهاب ناگهانی در آنها می شود، که در نهایت منجر به ایجاد نقرس می گردد. نقرس نوعی آرتروز است.
بدن بیماران مبتلا به نقرس ، اسید اوریک زیادی ترشح می کند و یا به اندازه کافی اسید اوریک دفع نمی کند . مفصل انگشت بزرگ پا ، رایج ترین نقطه جمع شدن کریستال های اسید اوریک می باشد ، البته این بیماری می تواند مفاصل دیگر را نیز تحت تاثیر قرار دهد . حمله های نقرس معمولاً ناگهانی پیش می آید و باعث ورم مفاصل به مدت بیش از یک هفته می شود . پوست روی این مفاصل معمولا قرمز و براق می شود . کریستال های اسید اوریک باعث پیش آمدن برجستگی های زیر پوست در نقاطی از بدن مانند آرنج ها ، پاشنه ها و گوش ها می شوند . کریستال های اسید اوریک می توانند باعث تشکیل سنگ های کلیوی نیز بشوند .
دلایل بسیاری مانند مصرف الـ*کـل زیاد ، خوردن بعضی از غذا های غنی از پورین مانند غذا های دریایی ، لوبیا ها ، نان های شیرین و غذ اهای کنسروی می توانند باعث پیش آمدن حمله های نقرس بشود. نقرس می تواند بر اثر استرس ، فشار خون بالا و بعضی درمان های پزشکی مثل شیمی درمانی نیز پیش بیاید .
حلزون صدف دار ، گوشت قرمز و لبنیات پر چرب همگی دارای پورین هستند. پورین ترکیبی است که تبدیل به اسید اوریک می شود. افراد مبتلا به نقرس می بایست بر اساس گروه خون خود ، روزانه بیشتر از 150 گرم گوشت قرمز و یا سفید مصرف نکنند. برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن نیز می توانند از حبوبات مناسب گروه خونشان استفاده کنند که منبع غنی منیزیم و کلسیم هستند.
پورین (purines) ، در تمام بافتهای بدن انسان وجود دارد و در بسیاری از غذاها نیز یافت می شوند. بیماری نقرس ، در اثر اضافه شدن اسید اوریک در بدن به وجود می آید . اسید اوریک از تجزیه شدن پورین در بدن تولید می شود. وجود اسید اوریک بیش از اندازه در بدن می تواند دو دلیل داشته باشد. دلیل اول ، تولید اضافی اسید اوریک توسط بدن و دلیل دوم ، اختلال در دفع اسید اوریک توسط کلیه ها . همچنین خوردن غذاهائی که مقدار پورین بالائی دارند، می تواند باعث بالارفتن میزان اسید اوریک خون شود و سرعت ابتلا به بیماری نقرس را سریع تر کند.
بیماری نقرس ، یکی از دردناک ترین بیماری های روماتیسمی محسوب می شود که می تواند از هر 100000 نفر ، 840 نفر را مبتلا کند . معمولا" ، بیماری نقرس روی مفاصل تاثیر می گذارد و از شست پا شروع می شود. همچنین ممکن است به پشت پا ، مچ پا ، پاشنه ، زانوها ، مچ دستها ، انگشتان دست و یا آرنج صدمه بزند.
توصیه می شود افرادی که از بیماری نقرس رنج می برند مصرف غذاهای حاوی پورین را کاهش دهند.
پورین در همه غذاهای پروتئین دار یافت می شود ، اما همه این غذاها لازم نیست از رژیم غذائیتان حذف شوند.
غذاهای حاوی پورین :
- آبجو و دیگر نوشیدنی های الکلی
- ماهی کولی ، ساردین در روغن ، کیلکا
- مخمر
- انواع گوشت (دل ، جگر سیاه ، قلوه ، دنبلان )
- انواع لوبیا
- عصاره گوشت ، آبگوشت غلیظ ، گوشتهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس
- انواع قارچ ها ، اسفناج ، مارچوبه ، گل کلم