عوارض قاعدگی در خانمها گاهی میتواند بسیار شدید و دردناک است. معمولا یک نفر از هر ۱۰ خانم از عوارض ناخوشایند قبل و هنگام قاعدگی رنج میبرد. در این افراد بافت اندوتلیال که بافت ماهیچه داخل رحم است معمولا حساسیت بالا دارد. علائم معمولا با خونریزی شدید و درد همراه است. دلیل این مشکل ناشناخته است و درمان خاصی برای آن وجود دارد. در کنترل و بهبود علایم قاعدگی تغذیه میتواند نقش موثری داشته باشد. از متخصص تغذیه سایت تولینک خواستیم تا در مورد این موضوع برای شما توضیح دهد.
افزایش مصرف اسید چرب امگا ۳
اسیدهای چرب امگا ۳ نقش ضد التهابی دارند که در ماهیهای چرب وجود دارد. بسیاری از مواد غذایی مثل روغنهای گیاهی حاوی امگا ۶ هستند که میتواند اثر التهابی داشته باشد. اما بر خلاف آن اسید چرب امگا ۳ دارای اثر مخالف است، این نوع اسید چرب در بدن نقش ضد التهابی دارد و دارای نقش کاهنده درد است.
برخی از مطالعات نشان میدهد که مصرف اسید چرب امگا ۳ از تخریب دیواره داخلی رحم جلوگیری میکند و در نتیجه درد و خونریزی را کاهش میدهد.
پرهیز از مصرف چربیهای ترانس
اثر منفی اسیدهای حرب ترانس در سالهای اخیر در مطالعات زیادی نشان داده شده است. تحقیقات نشان داده است که چربی ترانس سبب افزایش سطح کلسترول در خون میشود و از سوی دیگر کلسترول بد خون یا LDL را کاهش میدهد. اسیدهای چرب ترانس در محصولاتی غذای مثل چیپس، پفک و فست فود فراوان است. به هم خوردن نوسان این چربیها در خون سبب تحـریـ*ک بافت اندوتلیال و در نتیجه افزایش درد میشود.
کاهش مصرف گوشت قرمز
مصرف گوشت قرمز به ویژه نوع فرآوری شده آن در کالباس و سوسیس با افزایش خطر بسیاری از بیماریها در ارتباط است. در واقع تحقیقات نشان داده است که جایگزین کردن گوشت قرمز با منابع دیگر سبب بهبود التهاب میشود. در مطالعات انجام شده بین زنانی که از التهاب بافت داخل رحم رنج میبرند نشان داده شده است که مصرف گوشت قرمز و چربی حیوانی با این مشکل در ارتباط بود است.
افزایش مصرف میوه و سزیجات تازه و غلات با فیبر کامل
میوه، سبزیجات و غلات با فیبر کامل سرشار از ویتامین و مواد معدنی هستند. پر کردن ظرف غذایی که میل میکنید با این مواد غذایی میتواند مواد مغذی فراوانی با حداقل میزان دریافت کالری به بدن برساند. اما این مواد غذایی میتواند دارای فواید مهمی برای سلامت بافت اندوتلیال نیز باشند. به عنوان مثال فیبر غذایی سبب کاهش ترشح هورمونهای زنانه و در نتیجه کاهش ریزش و التهاب دیواره داخلی رحم میشود.
افزایش مصرف اسید چرب امگا ۳
اسیدهای چرب امگا ۳ نقش ضد التهابی دارند که در ماهیهای چرب وجود دارد. بسیاری از مواد غذایی مثل روغنهای گیاهی حاوی امگا ۶ هستند که میتواند اثر التهابی داشته باشد. اما بر خلاف آن اسید چرب امگا ۳ دارای اثر مخالف است، این نوع اسید چرب در بدن نقش ضد التهابی دارد و دارای نقش کاهنده درد است.
برخی از مطالعات نشان میدهد که مصرف اسید چرب امگا ۳ از تخریب دیواره داخلی رحم جلوگیری میکند و در نتیجه درد و خونریزی را کاهش میدهد.
پرهیز از مصرف چربیهای ترانس
اثر منفی اسیدهای حرب ترانس در سالهای اخیر در مطالعات زیادی نشان داده شده است. تحقیقات نشان داده است که چربی ترانس سبب افزایش سطح کلسترول در خون میشود و از سوی دیگر کلسترول بد خون یا LDL را کاهش میدهد. اسیدهای چرب ترانس در محصولاتی غذای مثل چیپس، پفک و فست فود فراوان است. به هم خوردن نوسان این چربیها در خون سبب تحـریـ*ک بافت اندوتلیال و در نتیجه افزایش درد میشود.
کاهش مصرف گوشت قرمز
مصرف گوشت قرمز به ویژه نوع فرآوری شده آن در کالباس و سوسیس با افزایش خطر بسیاری از بیماریها در ارتباط است. در واقع تحقیقات نشان داده است که جایگزین کردن گوشت قرمز با منابع دیگر سبب بهبود التهاب میشود. در مطالعات انجام شده بین زنانی که از التهاب بافت داخل رحم رنج میبرند نشان داده شده است که مصرف گوشت قرمز و چربی حیوانی با این مشکل در ارتباط بود است.
افزایش مصرف میوه و سزیجات تازه و غلات با فیبر کامل
میوه، سبزیجات و غلات با فیبر کامل سرشار از ویتامین و مواد معدنی هستند. پر کردن ظرف غذایی که میل میکنید با این مواد غذایی میتواند مواد مغذی فراوانی با حداقل میزان دریافت کالری به بدن برساند. اما این مواد غذایی میتواند دارای فواید مهمی برای سلامت بافت اندوتلیال نیز باشند. به عنوان مثال فیبر غذایی سبب کاهش ترشح هورمونهای زنانه و در نتیجه کاهش ریزش و التهاب دیواره داخلی رحم میشود.