اینها را بخورید تا آهن بیشتری جذب کنید
از مهمترین ریزمغذیها جهت خونسازی که کمبود آنها موجب بروز کمخونی میشود میتوان به آهن، ویتامین ب۱۲ و اسید فولیک اشاره کرد. فقر آهن یکی از شایعترین اختلالات تغذیهای در کشورهای در حال توسعه و مهمترین علت کم خونی تغذیهای در کودکان و زنان در سنین باروری است که با ایجاد گلبولهای قرمز کوچک و کاهش مقدار هموگلوبین سبب کاهش توان جسمی و روانی فرد و حتی افزایش میزان مرگ و میر و ابتلا به بیماریها میشود.جذب آهن غذا ، اغلب تحت تأثیر شکل آهن موجود در آن است.
آهن موجود در پروتئینهای حیوانی مانند گوشت گاو، ماهی و پرندگان ( آهن هِم) بیشتر جذب میشود در حالیکه جذب آهن پروتئینهای گیاهی مانند سبزیها و میوهها ( آهن غیر هم) کمتر است.باید توجه داشت که ویتامینC جذب آهن سبزیها و میوهها( آهن غیرهم) را بیشتر میکند. مصرف چای همراه یا بلافاصله بعد ازغذا نیز میتواند جذب آهن را تا 50 درصد کاهش دهد.مواد غذایی شامل جگر، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخممرغ، سبزیجات دارای برگهای سبز تیره و پهن مثل اسفناج، حبوبات و میوههای خشک مخصوصا برگه زردآلو و دانههای روغنی بهترین منابع خوراکی حاوی آهن هستند.
کم خونی حالتی است که در آن تعداد یا اندازه گلبولهای قرمز و یا مقدار هموگلوبین موجود در خون کاهش یافته و فرآیند تبادل اکسیژن و دیاکسید کربن بین خون و سلولهای بدن دچار اختلال میشود.مواد غذایی شامل جگر، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخممرغ، سبزیجات دارای برگهای سبز تیره و پهن مثل اسفناج، حبوبات و میوههای خشک مخصوصا برگه زردآلو و دانههای روغنی بهترین منابع خوراکی حاوی آهن هستند.به علاوه منابع غذایی حاوی ویتامین ث، اسید سیتریک و اسید اسکوربیک مانند آب پرتقال، انبه و طالبی، منابع حاوی اسید مالیک و اسید تارتاریک مثل هویج و سیبزمینی و محصولات تخمیری مثل سس سویا عوامل افزایش دهنده جذب آهن در بدن هستند.
اسفناج
سبزیجات برگدار تیره، به ویژه اسفناج، نیروگاهی برای آهن هستند. سه فنجان اسفناج حاوی حدود 18 میلی گرم آهن است که بیشتر از یک استیک هشت اونسی (227 گرم) محسوب می شود. در نتیجه، تنها با مصرف سالاد اسفناج می توانید نیاز روزانه خود به آهن را تامین کنید.
بروکلی
نه تنها بروکلی سرشار از آهن و مواد مغذی دیگر مانند ویتامین K و منیزیم است، بلکه منبع خوبی برای ویتامین C نیز محسوب می شود که به جذب آهن در بدن کمک می کند.
عدس
تنها یک فنجان عدس بیشتر از یک استیک هشت اونسی آهن دارد. عدس منبع خوبی برای فیبر غذایی، پتاسیم، و پروتئین نیز محسوب می شود. شما می توانید عدس را به سالاد یا سوپ اضافه کنید.
کلم کیل
سه فنجان کلم کیل حاوی 3.6 میلی گرم آهن است. کلم کیل را به روش های مختلف، از جمله در قالب سالاد، می توانید به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
بوک چوی
این کلم چینی چه به صورت بخارپز یا سرخ کرده مواد مغذی مانند ویتامین A و آهن را در اختیار بدن انسان قرار می دهد. یک فنجان بوک چوی حاوی 1.8 میلی گرم آهن است.
سیب زمینی پخته
یک سیب زمینی بزرگ پخته شده تقریبا سه برابر آهن بیشتر نسبت به یک وعده سه اونسی (85 گرم) مرغ داد. به همراه ماست یونانی (یک جایگزین با پروتئین بالا برای سس) به عنوان چاشنی، بروکلی بخارپز و مقداری پنیر آب شده می توانید یک وعده غذایی خوشمزه و سرشار از آهن را شکل دهید.
دانه های کنجد
تنها یک قاشق غذاخوری دانه های کنجد حاوی 1.3 میلی گرم آهن است. افزودن دانه های کنجد به رژیم غذایی نیز بسیار آسان است و به همراه سالادها، چاشنی ها، سس ها و غیره قابل استفاده است.
درکل منابع غذایی آهن دار عبارتند از:
جگر، قلوه ، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخممرغ ، سبزیهای دارای برگ سبز تیره مانند جعفری ، اسفناج و حبوبات ؛ مثل عدس و لوبیا، هم چنین میوه های خشک ( برگه ها) به خصوص برگه زرد آلو و دانههای روغنی.
عوامل افزایش دهنده جذب آهن و منابع غذایی آنها
1- اسید سیتریک و اسید اسکوربیک ( ویتامینC) که درآلو، خربزه، ریواس، انبه، گلابی، طالبی، گل کلم، سبزیها ، آب پرتقال، لیمو شیرین ، لیمو ترش، سیب و آناناس وجود دارند، میتوانند عوامل افزایش دهنده جذب آهن در بدن باشند-.
2- هویج ، سیب زمینی، چغندر، کدو تنبل ، گوجهفرنگی، کلم پیچ و شلغم موجود است ، سبب افزایش جذب آهن میشود.
3- محصولات تخمیری مثل سس سویا نیز در این دسته از عوامل گنجانده میشوند.
توصیههای زیر را به کار بندید:
از مهمترین ریزمغذیها جهت خونسازی که کمبود آنها موجب بروز کمخونی میشود میتوان به آهن، ویتامین ب۱۲ و اسید فولیک اشاره کرد. فقر آهن یکی از شایعترین اختلالات تغذیهای در کشورهای در حال توسعه و مهمترین علت کم خونی تغذیهای در کودکان و زنان در سنین باروری است که با ایجاد گلبولهای قرمز کوچک و کاهش مقدار هموگلوبین سبب کاهش توان جسمی و روانی فرد و حتی افزایش میزان مرگ و میر و ابتلا به بیماریها میشود.جذب آهن غذا ، اغلب تحت تأثیر شکل آهن موجود در آن است.
آهن موجود در پروتئینهای حیوانی مانند گوشت گاو، ماهی و پرندگان ( آهن هِم) بیشتر جذب میشود در حالیکه جذب آهن پروتئینهای گیاهی مانند سبزیها و میوهها ( آهن غیر هم) کمتر است.باید توجه داشت که ویتامینC جذب آهن سبزیها و میوهها( آهن غیرهم) را بیشتر میکند. مصرف چای همراه یا بلافاصله بعد ازغذا نیز میتواند جذب آهن را تا 50 درصد کاهش دهد.مواد غذایی شامل جگر، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخممرغ، سبزیجات دارای برگهای سبز تیره و پهن مثل اسفناج، حبوبات و میوههای خشک مخصوصا برگه زردآلو و دانههای روغنی بهترین منابع خوراکی حاوی آهن هستند.
کم خونی حالتی است که در آن تعداد یا اندازه گلبولهای قرمز و یا مقدار هموگلوبین موجود در خون کاهش یافته و فرآیند تبادل اکسیژن و دیاکسید کربن بین خون و سلولهای بدن دچار اختلال میشود.مواد غذایی شامل جگر، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخممرغ، سبزیجات دارای برگهای سبز تیره و پهن مثل اسفناج، حبوبات و میوههای خشک مخصوصا برگه زردآلو و دانههای روغنی بهترین منابع خوراکی حاوی آهن هستند.به علاوه منابع غذایی حاوی ویتامین ث، اسید سیتریک و اسید اسکوربیک مانند آب پرتقال، انبه و طالبی، منابع حاوی اسید مالیک و اسید تارتاریک مثل هویج و سیبزمینی و محصولات تخمیری مثل سس سویا عوامل افزایش دهنده جذب آهن در بدن هستند.
اسفناج
سبزیجات برگدار تیره، به ویژه اسفناج، نیروگاهی برای آهن هستند. سه فنجان اسفناج حاوی حدود 18 میلی گرم آهن است که بیشتر از یک استیک هشت اونسی (227 گرم) محسوب می شود. در نتیجه، تنها با مصرف سالاد اسفناج می توانید نیاز روزانه خود به آهن را تامین کنید.
بروکلی
نه تنها بروکلی سرشار از آهن و مواد مغذی دیگر مانند ویتامین K و منیزیم است، بلکه منبع خوبی برای ویتامین C نیز محسوب می شود که به جذب آهن در بدن کمک می کند.
عدس
تنها یک فنجان عدس بیشتر از یک استیک هشت اونسی آهن دارد. عدس منبع خوبی برای فیبر غذایی، پتاسیم، و پروتئین نیز محسوب می شود. شما می توانید عدس را به سالاد یا سوپ اضافه کنید.
کلم کیل
سه فنجان کلم کیل حاوی 3.6 میلی گرم آهن است. کلم کیل را به روش های مختلف، از جمله در قالب سالاد، می توانید به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
بوک چوی
این کلم چینی چه به صورت بخارپز یا سرخ کرده مواد مغذی مانند ویتامین A و آهن را در اختیار بدن انسان قرار می دهد. یک فنجان بوک چوی حاوی 1.8 میلی گرم آهن است.
سیب زمینی پخته
یک سیب زمینی بزرگ پخته شده تقریبا سه برابر آهن بیشتر نسبت به یک وعده سه اونسی (85 گرم) مرغ داد. به همراه ماست یونانی (یک جایگزین با پروتئین بالا برای سس) به عنوان چاشنی، بروکلی بخارپز و مقداری پنیر آب شده می توانید یک وعده غذایی خوشمزه و سرشار از آهن را شکل دهید.
دانه های کنجد
تنها یک قاشق غذاخوری دانه های کنجد حاوی 1.3 میلی گرم آهن است. افزودن دانه های کنجد به رژیم غذایی نیز بسیار آسان است و به همراه سالادها، چاشنی ها، سس ها و غیره قابل استفاده است.
درکل منابع غذایی آهن دار عبارتند از:
جگر، قلوه ، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخممرغ ، سبزیهای دارای برگ سبز تیره مانند جعفری ، اسفناج و حبوبات ؛ مثل عدس و لوبیا، هم چنین میوه های خشک ( برگه ها) به خصوص برگه زرد آلو و دانههای روغنی.
عوامل افزایش دهنده جذب آهن و منابع غذایی آنها
1- اسید سیتریک و اسید اسکوربیک ( ویتامینC) که درآلو، خربزه، ریواس، انبه، گلابی، طالبی، گل کلم، سبزیها ، آب پرتقال، لیمو شیرین ، لیمو ترش، سیب و آناناس وجود دارند، میتوانند عوامل افزایش دهنده جذب آهن در بدن باشند-.
2- هویج ، سیب زمینی، چغندر، کدو تنبل ، گوجهفرنگی، کلم پیچ و شلغم موجود است ، سبب افزایش جذب آهن میشود.
3- محصولات تخمیری مثل سس سویا نیز در این دسته از عوامل گنجانده میشوند.
توصیههای زیر را به کار بندید:
- هنگام استفاده از غذاهایی که غنی از آهن هستند ، از منابع غذایی حاوی ویتامین در هر وعده غذایی ، جهت جذب بهتر آهن (مثل پرتقال، گریپ فروت، گوجهفرنگی، کلم، توت فرنگی، فلفل سبز و لیمو ترش) استفاده کنید.
- گوشت قرمز، ماهی یا مرغ را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
- از مصرف چای و قهوه همراه یا بلافاصله بعد از غذا پرهیز کنید.