اصطلاحات تغذیه در طب سنتی ایران

ஜ ℱαт℮мℯ ஜ

کاربر ارزشمند تالار خانواده و زندگی
کاربر نگاه دانلود
عضویت
2017/01/17
ارسالی ها
3,080
امتیاز واکنش
4,193
امتیاز
688
حکیمان با استفاده از قواعد عقلی، انجام آزمایشات مختلف و کسب تجربیات فراوان طی قرن‌های متمادی، غذاها را به بخش‌های مختلفی طبقه‌بندی کرده‌اند. آنان این طبقه‌بندی را براساس اصطلاحات تغذیه‌ای خاصی انجام داده‌اند که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شویم.


لطیف: غذایی است که مواد زاید آن کم است و زمانی که بدن روی آن تاثیر می‌گذارد، سریعا هضم می‌شود. در مرحله بعدی نیز مورد استفاده اندام‌ها قرار می‌گیرد و قوه مدبّره بدن سریعا آن را آماده مصرف می‌کند.


کثیف (غلیظ): از ریشه تکاثف و به‌معنی در هم فشرده بودن است. قوه مدبّره برای استفاده از این غذاها باید زحمت زیادی بکشد تا آن را آماده مصرف در اندام‌ها نماید. علاوه بر این، مواد زاید این غذاها نیز زیاد است.


معتدل: از نظر هضم و جذب نسبت به لطیف و کثیف، حالت بینابینی دارد.


صالح الکیموس: در اثر هضم این دسته از غذاها، خون طبیعی به وجود می‌آید و هر ۴ خَلط به‌قدر احتیاج و متناسب با هم تولید می‌شوند، مثل آبگوشت.


فاسد الکیموس یا ردی الکیموس: غذاهایی که اخلاط غیرمعتدل از آن‌ها حاصل می‌شود و در صورتی که با مقادیر زیاد و مکررا از آن‌ها استفاده شود، باعث ایجاد بیماری می‌گردند.


کثیر الغذا: غذایی که مقدار زیادی خَلط ایجاد می‌کند و در صورت هضم، انرژی زیادی می‌سازد و بدن نیز مدت قابل توجهی از مصرف غذای مجدد بی‌نیاز می‌شود.


قلیل الغذا: غذایی که انرژی کمتری دارد و فقط شکم‌پُرکن است.


متوسط الغذا: مابین کثیر الغذا و قلیل الغذا است.


منبع:سلامتیسم
 

برخی موضوعات مشابه

بالا