گیاه "منگوستین زرد" یکی از گیاهان گلدار خانواده روناس (Rubiaceae) است که اغلب در نواحی گرمسیر کوئینزلند استرالیا یافت می شود.
به دلیل تولید گل های بسیار زیبا، شاداب و معطر، در اغلب باغ های نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری شرق استرالیا کشت می شود.
خصوصیات گیاهشناسی:
منگوستین زرد به صورت درختانی کوچک یا درختچه ای با ارتفاع 3 تا 10 متر دیده می شوند. تنه ی درخت پوشیده از پوستی صاف به رنگ خاکستری است.
برگ ها به رنگ سبز براق، واژتخم مرغی تا بیضوی شکل، به طول 10 تا 18 سانتیمتر و پهنای 3 تا 5 سانتیمتر وجود دارند. رگبرگ ها به رنگ مایل به زرد و رگبرگ میانی برجسته می باشد. برگ های تازه تشکیل شده به رنگ سبز بسیار روشن دیده می شوند.
گل ها معطر، به رنگ سفید، دارای پنج گلبرگ کشیده و مدور هستند. این گل ها در ماه های سپتامبر تا نوامبر ظاهر می شوند. عطر گل ها مشابه عطر گل های یاس معمولی است. گل ها در هنگام عصر شکوفا می شوند.
میوه گرد یا تخم مرغی شکل بوده و حدود 3 تا 4 سانتیمتر قطر دارد. این میوه ها طی ماه های آوریل تا ژوئن می رسند. میوه ها را می توان به صورت خام نیز مصرف نمود.
این گیاه، زنبورهای عسل، پروانه ها و یا پرندگان را به خود جلب می کند. همچنین پرندگان نیز از میوه های آن تغذیه می کنند.
شرایط محیط رشد:
منگوستین زرد در استرالیا و جنگل های بارانی و زیستگاه های حفاظت شده بیشتر یافت می شود.
ممکن است بتواند دمای پایین را برای مدت طولانی تحمل کند. این گیاه مناسب نواحی دارای نور آفتاب ملایم تا سایه دار است. همچنین به خاک های به خوبی آبیاری شده و آبیاری منظم نیاز دارد. پی اچ مناسب خاک برای آن بین 5.6 تا 6.5 (اسیدی تا کمی اسیدی) است.
کاربردها:
برگ های انبوه و شاداب و گل های زیبا و معطر و میوه های خوراکی این گیاه، قابلیت آن را برای کشت در باغ ها به خصوص در نواحی نیمه گرمسیری افزایش می دهد.
تکثیر:
ازدیاد گیاه منگوستین زرد توسط کشت بذرهای آن صورت می گیرد.