گل و گیاه آشنایی با شناخت بذر در زراعت

  • شروع کننده موضوع dinaz
  • بازدیدها 184
  • پاسخ ها 0
  • تاریخ شروع

dinaz

کاربر نگاه دانلود
کاربر نگاه دانلود
عضویت
2016/09/04
ارسالی ها
31,702
امتیاز واکنش
68,366
امتیاز
1,329
محل سکونت
کرمانشاه
آشنایی با شناخت بذر در زراعت
تعریف بذر در زراعت
هر قسمتی از گیاه اعم از اندام‌های رویشی یا اندام تکثیر جنـ*ـسی (دانه) که برای کشت و تولید گیاه جدید مورد استفاده قرار گیرد، در زراعت اصطلاحاً بذر(Seed) نامیده می‌شود.

اکثر گیاهان زراعی بوسیله دانه تکثیر می یابند، اما برای تکثیر برخی گیاهان از اندام های رویشی مانند پیاز، غده و ساقه استفاده می شود. به طور مثال در زراعت سیب زمینی، زعفران،‌ پیاز خوراکی و نیشکر به ترتیب غده، ‌بنه (سوخ) ، پیاز و قلمه‌های ساقه این گیاهان کشت می شوند.

بذر مرغوب بذری است که سالم (کامل) باشد. چنانچه جنین، آندوسپرم و یا پوسته بذر طی عملیات برداشت محصول آسیب دیده باشند، از درصد سبز شدن آن به شدت کاسته می شود و گیاهچه های ضعیفی تولید خواهند شد.

علاوه بر این بذر هایی که گیاهچه ای ضعیف تولید می کنند، در مراحل بعدی رشد نسبت به امراض، و ناملایمات محیطی حساس تر خواهند بود و این امر موجب عدم توفیق و هدر رفتن هزینه ها می شود.

%D9%85%D9%82%D8%A7%DB%8C%D8%B3%D9%87_%D8%A8%D8%B0%D8%B1_%DA%AF%D9%86%D8%AF%D9%85_%D9%88_%D8%AC%D9%88_www_farmer_shop_ir_.jpg


بذر مرغوب بذری است که بالغ (رسیده) باشد. بذرهای نارس که بلوغ جنین آن ها کامل نیست درصد جوانه زنی پائینی دارند. همچنین اگر جنینی بالغ شده باشد اما بذر قبل از بلوغ فیزیولوژیک1 برداشت شده باشد، گیاهچه ای ضعیف تولید می کند. یعنی بذر باید مرحله تکمیل رشد دانه را روی گیاه مادری سپری کند تا وزن خشک آن افزوده گردد. معمولاً بین اندازه بذر با اندازه جنین و مواد اندوخته ای بذر رابـ ـطه ای مستقیم وجود دارد. به این ترتیب بذرهای کوچک‌تر از معمول، قدرت سبز شدن کمتری نسبت به بذرهای درشت تر دارند.

علاوه بر این بذرهای بزرگ‌تر که گیاهچه های قوی‌تری تولید می کنند، در مقابل ناملایمات محیطی در طی دوران سبز شدن نیز مقاومت بیشتری از خود نشان می دهند. چنانچه بذر مورد نظر از 2/1 اندازه معمولی همان رقم کوچکتر باشد، برای کاشت مناسب نیست.

مدت زمانی که یک بذر، قوه نامیه یا قدرت جوانه زنی خود را حفظ می کند، اصطلاحاً طول عمر بذر نامیده می شود. حداکثر عمر بذر گیاهان زراعی، حتی در بهترین شرایط نگهداری، در حدود 25 سال است.

اصولاً بذرهای محصولات روغنی و آنها که حاوی مواد اکسید شونده هستند پس از چند سال قوه نامیه خود را از دست می دهند. در حالی که بذر گندم،‌ جو و یولاف طول عمر طولانی تری دارند. با افزایش سن بذر قدرت جوانه زنی و سبز شدن بذر و همچنین قدرت رشد گیاهچه آن کاسته می شود.
 

برخی موضوعات مشابه

بالا