* شیمی دوازدهم فصل اول*
کربوکسیلیک اسیدها
کربوکسیلیک اسیدها گروه عاملی کربوکسیل (COOH-) دارند.
جزو اسیدهای ضعیف هستند (یونش تعادلی) و برای آنها ثابت اسیدی تعریف می شود.
تا 5 کربن در آب محلول بوده و با افزایش زنجیر کربنی قسمت ناقطبی بزرگ شده و انحلال پذیری در آب کاهش می یابد.
با افزایش زنجیر کربنی متصل به گروه کربوکسیل، قدرت اسیدی کاهش می یابد.
ساده ترین آنها، متانوییک اسید (فرمیک اسید یا جوهر مورچه ) است.
نام آشناترین آنها، اتانوییک اسید (استیک اسید یا جوهر سرکه) است.
اتان دی اوییک اسید یا اگزالیک اسید، یک کربوکسیلیک اسید دو عاملی است.
اگزالیک اسید در ریواس و اسفناج وجود دارد و به جوهر ترشک هم معروف است.
اتصال گروه الکترون دهنده به کربوکسیل (مثل گروه آلکیل)، قدرت اسیدی آنها را کاهش می دهد.
اتصال گروه الکترون کشنده (مثل هالوژنها) قدرت اسیدی آنها را افزایش می دهد.
بنزوئیک اسید یک کربوکسیلیک اسید آروماتیک است که در تمشک و پوسته برخی درختان یافت می شود. و به عنوان نگهدارنده مواد غذایی استفاده می شود.
کربوکسیلیک اسیدها
کربوکسیلیک اسیدها گروه عاملی کربوکسیل (COOH-) دارند.
جزو اسیدهای ضعیف هستند (یونش تعادلی) و برای آنها ثابت اسیدی تعریف می شود.
تا 5 کربن در آب محلول بوده و با افزایش زنجیر کربنی قسمت ناقطبی بزرگ شده و انحلال پذیری در آب کاهش می یابد.
با افزایش زنجیر کربنی متصل به گروه کربوکسیل، قدرت اسیدی کاهش می یابد.
ساده ترین آنها، متانوییک اسید (فرمیک اسید یا جوهر مورچه ) است.
نام آشناترین آنها، اتانوییک اسید (استیک اسید یا جوهر سرکه) است.
اتان دی اوییک اسید یا اگزالیک اسید، یک کربوکسیلیک اسید دو عاملی است.
اگزالیک اسید در ریواس و اسفناج وجود دارد و به جوهر ترشک هم معروف است.
اتصال گروه الکترون دهنده به کربوکسیل (مثل گروه آلکیل)، قدرت اسیدی آنها را کاهش می دهد.
اتصال گروه الکترون کشنده (مثل هالوژنها) قدرت اسیدی آنها را افزایش می دهد.
بنزوئیک اسید یک کربوکسیلیک اسید آروماتیک است که در تمشک و پوسته برخی درختان یافت می شود. و به عنوان نگهدارنده مواد غذایی استفاده می شود.