ترب جزء سبزیجات خوراکی به حساب میاد و به سه رنگ سفید، سیاه و قرمز وجود داره. به دلیل بهره برداری های متعدد از این گیاه فقط بعنوان یه سبزی کاشت و مصرف نمیشه بلکه بخاطر داشتن دانه های روغنی و پرخاصیت، همتراز روغن کرچک در طب سنتی بهش سفارش شده و حتی در زمینه خواص نسبت به کرچک برتری داره چرا که طبع گرمتری نسبت به این روغن پر استفاده داره و همین باعث شده در زمینه تولیدش بیشتر بهش توجه بشه. و البته این گیاه برگهای با خواص دارویی داره که در ادامه از فوایدش براتون میگم.
خواص ترب
ترکیب شیمیایی ترب
ریشه ترب دارای گلوکزیدی هست که بر اثر تجزیه تحت اثر آنزیم مخصوص به اسانس و رافانول تجزیه میشه. همچنین دارای 86 تا 93 درصد آب، مقدار کمی مواد قندی، مواد چرب (1/20 تا 1/90 درصد)، مواد ازته، اسید فسفریک و مقدار خیلی کمی مواد نشاسته ای داره. طعم تندش مربوط به ماده ای به نام سنه ول (Senovol) است. دانه ترب دارای ترکیب شیمیایی شبیه به گونه از این گیاه به نام(R.Raphanitrum) یا ترب وحشی است.(3)
جایگاه ترب در طب سنتی
مزاجش گرم و تر هست و برای رژیم غذایی ما که غالبا سرده از برنج گرفته تا مرغ و گوشت گوساله و حبوبات و … بهترین نوع مخلفات به حساب میاد چرا که با طبع گرمش سردی غذا رو میگیره. در طب سنتی به ترتیب اولویت دارویی اول مصرف تخم بعد پوست و بعد برگ و مغز این گیاه پر استفاده اس پس از این گیاه بی نظیر غافل نشید.(2)
چطور مصرف بشه بهتره؟
همونطور که میدونید این گیاه ریشه ی سفتی داره و برای خوردنش باید حسابی بجوید تا بالاخره له بشه، اگه له بشه به هضم سریع غذا میتونه کمک کنه اما اگه درست نجوید و خوب خورد نشه در روند هضم تاخیر میندازه و خودش مانع هضم زود میشه! پیشنهاد ما خوردنش بصورت بخارپز شده یا رنده شده اس، فقط تو این حالته که علاوه بر داشتن فواید بی نظیر و زیادش هم زود هضم میشه و هم چیزی از خواصش کم نمیشه.(5)
فواید ترب برای دستگاه گوارش
پزشکان در خواص این گیاه گفتند که ادرار رو زیاد میکنه، معده رو برای هضم غذا آماده میکنه و هضم رو آسان میکنه و نفخ شکم رو از بین میبره و گاهی هم نفخ ایجاد میکنه که مصلح آن نمک هست و اشتها آوره و بلغم رو از بین میبره و بواسیر رو تسکین میده، همچنین ترب دارای مواد معدنی مفید و ویتامینهای چون ب – د – ث است.(2) و(4)
دستگاه گوارش
عصاره ترب چطور تهیه میشه؟
برای داشتن عصاره اش لازم نیست به داروخونه یا عطاری برید کافیه یک ترب بردارید سرش رو جدا کنید و وسطش رو خالی کنید توی محفظه ی ایجاد شده رو با شکر یا خاک قند پر کنید بعد تهش رو با چاقو یا میخ سوراخ ایجاد کنید، حالا تو یه ظرف خالی بذاریدش بعد از مدتی میبینید که داره آب میندازه، آب حاصل عصاره ترب هست.(1)
فواید عصاره ترب
عصاره نوع سیاه این سبزی برای احتقان کبد، سنگ کیسه صفراء رماتیسم مفصلی، آسم و تنگی نفس و سرفه خوبه در هر روزی 100 – 400 گرم از این عصاره رو به صورت تدریجی میشه بخورید.(1)
عصاره ترب
طرز تهیه روغن ترب
برای تهیه روغن این گیاه باید آب برگش رو قبل از اینکه بذر پیدا کنه بگرید و در روغن زیتون بریزید و بجوشانید و صاف کنید، و دوباره بجوشانید تا آبش کاملا خشک بشه ولی نسوزه! روغن آماده است(5)
موارد استفاده از روغن ترب
پودر ترب عطری مثل خردل داره پودر ریشه خشک شده ی این گیاه رو در بعضی کشورها در صنعت دارو سازی استفاده میکنن و بعضا بجای پودر خردل استفاده میکنن. برای بدست آوردن پودر ترب، اول ریشه ی اون رو باید به صورت ورقه هایی نازک ببرید و بعد با یک حرارت ملایم اون رو خشک کنید و آسیاب و الک کنید.(5)
بذر ترب
موارد استفاده از پودر ترب
برای تهیه این پودر بعد از مرحله خشک کردن، ورقه های خشک شده رو وزن کنید، یک و نیم برابر وزنش دانه های خردل مخلوط کنید و آسیاب و بعد الک کنید. این پودر رو با سرکه به صورت خمیر در میارن و به اسم خمیر خردل میفروشن. این خمیر چاشنی سالاد هست و با غذاهای گوشتی هم مصرف میشه و مصرف این خمیر از تخمیر غذا در معده جلوگیری میکنه و همچنین نفخ رو از بین میبره و به هضم غذا کمک میکنه.
#دونفره
خواص ترب
ترکیب شیمیایی ترب
ریشه ترب دارای گلوکزیدی هست که بر اثر تجزیه تحت اثر آنزیم مخصوص به اسانس و رافانول تجزیه میشه. همچنین دارای 86 تا 93 درصد آب، مقدار کمی مواد قندی، مواد چرب (1/20 تا 1/90 درصد)، مواد ازته، اسید فسفریک و مقدار خیلی کمی مواد نشاسته ای داره. طعم تندش مربوط به ماده ای به نام سنه ول (Senovol) است. دانه ترب دارای ترکیب شیمیایی شبیه به گونه از این گیاه به نام(R.Raphanitrum) یا ترب وحشی است.(3)
جایگاه ترب در طب سنتی
مزاجش گرم و تر هست و برای رژیم غذایی ما که غالبا سرده از برنج گرفته تا مرغ و گوشت گوساله و حبوبات و … بهترین نوع مخلفات به حساب میاد چرا که با طبع گرمش سردی غذا رو میگیره. در طب سنتی به ترتیب اولویت دارویی اول مصرف تخم بعد پوست و بعد برگ و مغز این گیاه پر استفاده اس پس از این گیاه بی نظیر غافل نشید.(2)
چطور مصرف بشه بهتره؟
همونطور که میدونید این گیاه ریشه ی سفتی داره و برای خوردنش باید حسابی بجوید تا بالاخره له بشه، اگه له بشه به هضم سریع غذا میتونه کمک کنه اما اگه درست نجوید و خوب خورد نشه در روند هضم تاخیر میندازه و خودش مانع هضم زود میشه! پیشنهاد ما خوردنش بصورت بخارپز شده یا رنده شده اس، فقط تو این حالته که علاوه بر داشتن فواید بی نظیر و زیادش هم زود هضم میشه و هم چیزی از خواصش کم نمیشه.(5)
فواید ترب برای دستگاه گوارش
پزشکان در خواص این گیاه گفتند که ادرار رو زیاد میکنه، معده رو برای هضم غذا آماده میکنه و هضم رو آسان میکنه و نفخ شکم رو از بین میبره و گاهی هم نفخ ایجاد میکنه که مصلح آن نمک هست و اشتها آوره و بلغم رو از بین میبره و بواسیر رو تسکین میده، همچنین ترب دارای مواد معدنی مفید و ویتامینهای چون ب – د – ث است.(2) و(4)
دستگاه گوارش
عصاره ترب چطور تهیه میشه؟
برای داشتن عصاره اش لازم نیست به داروخونه یا عطاری برید کافیه یک ترب بردارید سرش رو جدا کنید و وسطش رو خالی کنید توی محفظه ی ایجاد شده رو با شکر یا خاک قند پر کنید بعد تهش رو با چاقو یا میخ سوراخ ایجاد کنید، حالا تو یه ظرف خالی بذاریدش بعد از مدتی میبینید که داره آب میندازه، آب حاصل عصاره ترب هست.(1)
فواید عصاره ترب
عصاره نوع سیاه این سبزی برای احتقان کبد، سنگ کیسه صفراء رماتیسم مفصلی، آسم و تنگی نفس و سرفه خوبه در هر روزی 100 – 400 گرم از این عصاره رو به صورت تدریجی میشه بخورید.(1)
عصاره ترب
طرز تهیه روغن ترب
برای تهیه روغن این گیاه باید آب برگش رو قبل از اینکه بذر پیدا کنه بگرید و در روغن زیتون بریزید و بجوشانید و صاف کنید، و دوباره بجوشانید تا آبش کاملا خشک بشه ولی نسوزه! روغن آماده است(5)
موارد استفاده از روغن ترب
- خاصیت گرم کننده داره و کسانی که میخوان دست و پا و عضلات خودشون رو گرم کنن از این روغن میتونن استفاده کنن
- استعمال روغن بر عضلات خواب رفته و بی حس باعث بهبودش میشه
- این روغن جهت رفع زبری پوست پینه و برص استفاده میشه(5)
پودر ترب عطری مثل خردل داره پودر ریشه خشک شده ی این گیاه رو در بعضی کشورها در صنعت دارو سازی استفاده میکنن و بعضا بجای پودر خردل استفاده میکنن. برای بدست آوردن پودر ترب، اول ریشه ی اون رو باید به صورت ورقه هایی نازک ببرید و بعد با یک حرارت ملایم اون رو خشک کنید و آسیاب و الک کنید.(5)
بذر ترب
موارد استفاده از پودر ترب
برای تهیه این پودر بعد از مرحله خشک کردن، ورقه های خشک شده رو وزن کنید، یک و نیم برابر وزنش دانه های خردل مخلوط کنید و آسیاب و بعد الک کنید. این پودر رو با سرکه به صورت خمیر در میارن و به اسم خمیر خردل میفروشن. این خمیر چاشنی سالاد هست و با غذاهای گوشتی هم مصرف میشه و مصرف این خمیر از تخمیر غذا در معده جلوگیری میکنه و همچنین نفخ رو از بین میبره و به هضم غذا کمک میکنه.
#دونفره