خواص دارویی و درمانی گیاه آنخ (کاکوتی)

гคђค1737

کاربر نگاه دانلود
کاربر نگاه دانلود
عضویت
2016/08/12
ارسالی ها
7,959
امتیاز واکنش
45,842
امتیاز
1,000
محل سکونت
زیر خاک
آنخ (anekh) یا کاکوتی
گیاه کوهی و خودرو که در خراسان شمالی در بین کرمانج ها و ترک ها به نام آنخ شناخته میشود و در میان فارس ها به کاکوتی معروف است که البته نام های دیگری همچون کاکاتو و یا آویشن خراسانی هم برای گیاه آنخ به کار میرود. برگ این گیاه علاوه بر طعم و مزه دلنشین و عالی، خواص درمانی بسیار زیادی دارد و رایجترین نوع استفاده از آن هم به صورت دم کرده همراه با چای و یا حتی بدون چای و فقط آنخ و دقیقا با همان روش دم کردن چای است.

البته در لبنیات هم برای طعم دار کردن ماست و در دوغ برای کم کردن اثرات گوارشی دوغ استفاده میشود. این گیاه هم خانواده ی گیاه آویشن می باشد و از تیره ی نعنائیان می باشد .گیاه کاکوتی که کردهای خراسان به آن آنخ یا آنوخ میگویند ، در شمال خراسان در بین ترک ها و فارس ها ی این استان هم با نام کردی آن یعنی آنخ شناخته شده است .آنخ در بسیاری از کوهستان های شمال خراسان به وفور یافت می شود و مردمان زیادی را در فصل بهار به کوهستان ها برای جمع آوری آنخ می کشاند .این گیاه هم خاصیت داروئی دارد و هم خاصیت غذایی .

کاکوتی اغلب در درمان اختلالات گوارشی نظیر اسهال و دل پیچه کار برد دارد .در شمال خراسان بیشتر آنخ را به همر اه چای دم میکنند و اینگونه طعم خوبی را به چای اضافه میکند و بعضی اوقات هم آنخ را به تنهایی دم میکنند.که این روش هم بسیار مورد استقبال است. و آب جوش ، رنگ سبز و خوش بویی را به خود میگیرد.



K9bH0.jpg


گیاه دارویی آنخ و خواص آن
اين گياه چند ساله است وبوته‌هاي آن پرپشت و ارتفاع آن بين ۲۰ تا ۵۰ سانتي متر مي‌باشد و در آذربايجان به آن کهليک اُتي و يا کلکوتي(به معناي علف کبک) مي‌گويند .آويشن بيشتر در بيماريهاي تنفسي استفاده مي‌گردد ولي کاکوتي اغلب در درمان اختلالات گوارشي نظير اسهال و دل پيچه کار برد دارد . چوپان ها و کوه نوردان کاکوتي تازه را جمع آوري مي‌کنند و چاي آن را گوارا ترين نوشيدني مي‌دانند.

کاکوتي را از آن جهت به دوغ اضافه مي‌کنند که اثرات سوء گوارشي آن نظير دل درد و دل پيچه کاهش ميدهد.کاکوتي داراي گل هاي بنفش است"از برگ‌هاي خشک‌شده و خردشده کاکوتي به عنوان طعم‌دهنده در دوغ استفاده مي‌شود.

استفاده از این گیاه کمی هم به عنوان ادویه در غذاها کاربرد دارد و عطر آن بسیار نزدیک به آویشن و Oregano است و برخی از دوغ های بسته بندی شده در ایران این ادویه را دارند.
از آنجا که آنخ یا همان کاکوتی گیاهی است که هیچگونه عوارض جانبی ندارد و بسیار ارزان و در دسترس است مصرف آن را به شما توصیه می کنیم.چاي كاكوتي بعد از غذا نه تنها مانند چاي سياه آهن بدن را دفع نمي‎كند بلكه هضم غذا را آسان مي‎كند.



K9bH0.jpg


خواص آنخ ( کاکوتی ):

1-طبع آن گرم است
2-مقوی معده یک ساعت بعد غذا دم کرده میل شود
3-صفرا بر صبح وعصر به جای چایی میل شود
4-باد شکن .خلط اور.
5-مقوی قلب به صورت جوشانده میل شود
6-برای درمان تب مالت بسیار مفید است
7-باعث جذب غذا میشود تاثیر منفی برروی آهن غذا ندارد
8-کسانی که بدن ضعیف دارند از حمام کاکوتی استفاده کنن
9-تقویت کننده نیروی جسمی
10- درمان کننده سرماخوردگی
11- برای سیاه سرفه 5 گرم کاکوتی را در 300 سی‎سی آب جوشانده و دم کرده روزی 3 فنجان بنوشند.
12- چای کاکوتی بعد از غذا نه تنها مانند چای سیاه آهن بدن را دفع نمی‎کند بلکه هضم غذا را آسان می‎کند.
13- اشخاصی که رماتیسم دارند می‎توانند از کاکوتی استفاده کنند به صورت حمام یعنی 100 گرم کاکوتی در 3 لیتر آب جوشانده در وان ریخته داخل وان بنشینید.
حالا که به خاصیت های بسیار آنخ پی بردید ، توصیه میکنیم حداقل هفته ای 3-44 نوبت بجای چای معمولی و چای سیاه از این گیاه استفاده کنید . همچنین به عنوان تفریح و ورزش نیز میتوانید به کوهستان با خانواده سری بزنید و کاکوتی جمع کنید مطمئنا روحیه تان بسیار شاداب خواهد شد .



K9bH0.jpg


مضرات و خواص بد آنخ کاکوتی
ممکن است در بعضی مواقع و موارد دردهای شکمی را ایجاد کند.
نکته ی دیگر تیمول موجود در آن در بیماری کولیت

نارسائی قلبی

در زمان حاملگی توصیه نمی گردد.
 

برخی موضوعات مشابه

بالا