- عضویت
- 2016/11/28
- ارسالی ها
- 4,013
- امتیاز واکنش
- 9,544
- امتیاز
- 746
هر فردی باید مزاج خود را بشناسد و براساس مزاج خود، تدابیری را در فصول مختلف برای خود برنامه ریزی کند تا بتواند سلامتی بدن خویش را تامین کند. با توجه به اینکه در حال نزدیک شدن به فصل گرما هستیم، افراد گرم مزاج ممکن است در فصل تابستان و گرما دچار مشکلاتی بشوند که در ادامه توصیههایی را برای این افراد آماده کردهایم تا با رعایت آنها به راحتی فصل تابستان را پشت سر بگذارند.
افراد گرم مزاج دو گروه هستند
در طب سنتی و در گروه افراد با مزاج گرم، دو نوع تقسیمبندی وجود دارد. گروهی از افراد طبع گرم و تر دارند که در گروه طبع بهاری یا دموی قرار میگیرند و گروهی مزاج گرم و خشک دارند که به گروه صفراویها مشهورند.
مزاج دموی یا گرم و تر
افرادی گرم مزاج و تر یا دموی حجم خون بالا و اشتهای زیادی برای غذا خوردن دارند، به همین دلیل معمولا چاق هستند و رنگ چهرهشان متمایل به قرمز است. این افراد از نظر شخصیتی، روحیه ای مهربان، برونگرا و بسیار اجتماعی دارند و چون مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی – عروقی و سکتههای مغزی هستند باید از مصرف غذاهایی با طبع لطیف برای کاهش غلظت خون خود استفاده کنند. افراد دارای مزاج گرم و تر یا دموی بهتر است غذاهای نشاستهای کمتری بخورند و مصرف فست فودها، سرخ کردنیها و غذاهای تند و پرادویه را کنار بگذارند.
مصرف خاکشیر، تخم ریحان، سوپ یا آش جو، نان جو، برگ زردآلو، هلو و انجیر برای این افراد مناسب است اما باید مصرف آب یخ، نوشابه، تخم مرغ، بادنجان، نوشیدنی همراه با غذا، ترشی، سرکه، سیر و چای را کم کنند.
مواد غذایی مناسب برای افراد گرم مزاج
لبنیات: کشک و قرهقروت.
حبوبات: باقلا خشک، برنج، جو، ذرت، عدس، ماش و ارزن.
سبزیجات: گشنیز، ریواس و ترشک.
میوهها: آلبالو، انارترش، ازگیل، بالنگ، تمرهندی، زالزالک، زرشک، زیتون، زغال اخته، سنجد، غوره، گریپ فروت، لیموعمانی، نارنج.
فرآورده حیوانی: گوشت گاو، گوشت بز، سیرابی و قلوهی گوسفند.
توت و بذرها: بارهنگ، تمشک و شاهتوت.
ادویهها و چایهای سنتی: قهوه و نشاسته.
مغزهای گیاهی: بلوط، شاه دانه و شاه بلوط.
نکات مهم برای افراد گرم مزاج
– از غذاهای با فیبر بالا استفاده کنید تا اجابت مزاج طبیعی داشته باشید.
– انجام حجامت، سالی دو تا سه بار بسیار مفید است.
– کمخوری و استفاده از غذاهای کم کالری و ساده، به خصوص در ماههای گرم سال مفید است.
– بهتر است از مصرف زیاد ادویههای تند و انواع شور، گوشت زیاد، غذاهای نشاستهای (ماکارونی، برنج، سیبزمینی) و غذاهای گرم پرهیز کنید.
– آب و چای را با چند قطره آب لیموشیرین تازه میل کنید.
– هر روز ۱۵ تا ۳۰ دقیقه پیادهروی یا دویدن صبحگاهی داشته باشید.
– شش تا هفت ساعت خواب در شبانه روز برای شما کافی است.
– غذاها و نوشیدنیهایی که برای افراد با مزاج گرم و تر مناسب نیست:
گوشتها و غذاها: گوشت گوسفند، بره، بوقلمون، جگر، اردک، تخم اردک و مرغابی، رشته فرنگی، ماکارونی، کیکها و بیسکویتها
سبزیجات: زیتون، زنجبیل تازه، پیاز، سیر، نعناع و شوید
آجیل و میوه جات: خرما، انبه، بادام، پسته، موز، فندق، انجیر و انگور
دانهها و حبوبات: گندم
روغنها: روغن کرچک، روغن زیتون و روغن آفتابگردان
ادویهجات: فلفل سیاه، فلفل سفید، زنجبیل خشک شده، رازیانه و آویشن
نوشیدنیها و شیرین کنندهها: عصارهی انبه، آب انگور، آب گرم، عسل، شکر، نمک، چایهای گیاهی با طبع گرم و اغلب غذاهای شور و شیرین
برای افراد با مزاج گرم و خشک مصرف بالای سیر، پیاز، ادویههای تند، گوشت قرمز، موز، خربزه، آناناس، انجیر، غذاهای سرخ کرده، گردو، پسته، فندق و نارگیل مضر است. مصرف زیاد این نوع مواد غذایی بدن این افراد را از حالت تعادل خارج میکند.
صفرا مزاج یا گرم و خشک
افرادی با طبع گرم و خشک، لاغراندام هستند و رنگ چهرهشان سفید است. این افراد دچار خشکی دهان و کمخوابی هستند، به مصرف ترشیجات، لواشک، سرکه و غذاهای سرد مثل خیار و کاهو علاقه دارند. این گروه از افراد نباید پرخوری و باید مصرف شیرینی را کم کنند. همچنین غذاهای پرحجم مثل آش رشته و ماکارونی برایشان مفید نیست.
میوههایی مثل انار و شاتوت، زرشک، تمشک، زردآلو، هلو، سیب، گلابی و خیار برای آنها مفید است و مصرف هویج، کاهو، کدو، اسفناج، گشنیز و نخودفرنگی به آنها توصیه میشود. افراد صفراوی زود عصبانی میشوند و زود هم آرام میگیرند و پرجنبوجوش و پرانرژی هستند.
برای افراد با مزاج گرم و خشک مصرف بالای سیر، پیاز، ادویههای تند، گوشت قرمز، موز، خربزه، آناناس، انجیر، غذاهای سرخ کرده، گردو، پسته، فندق و نارگیل مضر است. مصرف زیاد این نوع مواد غذایی بدن این افراد را از حالت تعادل خارج و آنها را دچار علایمی مثل خشکی پوست، اضطراب، بی خوابی و تپش قلب میکند.
در مقابل، مصرف سوپ جو و گوشت مرغ، آش ماست، کدو، اسفناج و گشنیز برای آنها مناسب است. شربتهای مناسب برای این گروه نیز شربت لیمو، آلو، نارنج، ماالشعیر، سکنجبین و دوغ ترش است و مصرف هویج، انار، سیب، گلابی، آلبالو، زرشک، گوجه سبز، کدو و اسفناج به این افراد توصیه میشود.
نیک و نو
افراد گرم مزاج دو گروه هستند
در طب سنتی و در گروه افراد با مزاج گرم، دو نوع تقسیمبندی وجود دارد. گروهی از افراد طبع گرم و تر دارند که در گروه طبع بهاری یا دموی قرار میگیرند و گروهی مزاج گرم و خشک دارند که به گروه صفراویها مشهورند.
مزاج دموی یا گرم و تر
افرادی گرم مزاج و تر یا دموی حجم خون بالا و اشتهای زیادی برای غذا خوردن دارند، به همین دلیل معمولا چاق هستند و رنگ چهرهشان متمایل به قرمز است. این افراد از نظر شخصیتی، روحیه ای مهربان، برونگرا و بسیار اجتماعی دارند و چون مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی – عروقی و سکتههای مغزی هستند باید از مصرف غذاهایی با طبع لطیف برای کاهش غلظت خون خود استفاده کنند. افراد دارای مزاج گرم و تر یا دموی بهتر است غذاهای نشاستهای کمتری بخورند و مصرف فست فودها، سرخ کردنیها و غذاهای تند و پرادویه را کنار بگذارند.
مصرف خاکشیر، تخم ریحان، سوپ یا آش جو، نان جو، برگ زردآلو، هلو و انجیر برای این افراد مناسب است اما باید مصرف آب یخ، نوشابه، تخم مرغ، بادنجان، نوشیدنی همراه با غذا، ترشی، سرکه، سیر و چای را کم کنند.
مواد غذایی مناسب برای افراد گرم مزاج
لبنیات: کشک و قرهقروت.
حبوبات: باقلا خشک، برنج، جو، ذرت، عدس، ماش و ارزن.
سبزیجات: گشنیز، ریواس و ترشک.
میوهها: آلبالو، انارترش، ازگیل، بالنگ، تمرهندی، زالزالک، زرشک، زیتون، زغال اخته، سنجد، غوره، گریپ فروت، لیموعمانی، نارنج.
فرآورده حیوانی: گوشت گاو، گوشت بز، سیرابی و قلوهی گوسفند.
توت و بذرها: بارهنگ، تمشک و شاهتوت.
ادویهها و چایهای سنتی: قهوه و نشاسته.
مغزهای گیاهی: بلوط، شاه دانه و شاه بلوط.
نکات مهم برای افراد گرم مزاج
– از غذاهای با فیبر بالا استفاده کنید تا اجابت مزاج طبیعی داشته باشید.
– انجام حجامت، سالی دو تا سه بار بسیار مفید است.
– کمخوری و استفاده از غذاهای کم کالری و ساده، به خصوص در ماههای گرم سال مفید است.
– بهتر است از مصرف زیاد ادویههای تند و انواع شور، گوشت زیاد، غذاهای نشاستهای (ماکارونی، برنج، سیبزمینی) و غذاهای گرم پرهیز کنید.
– آب و چای را با چند قطره آب لیموشیرین تازه میل کنید.
– هر روز ۱۵ تا ۳۰ دقیقه پیادهروی یا دویدن صبحگاهی داشته باشید.
– شش تا هفت ساعت خواب در شبانه روز برای شما کافی است.
– غذاها و نوشیدنیهایی که برای افراد با مزاج گرم و تر مناسب نیست:
گوشتها و غذاها: گوشت گوسفند، بره، بوقلمون، جگر، اردک، تخم اردک و مرغابی، رشته فرنگی، ماکارونی، کیکها و بیسکویتها
سبزیجات: زیتون، زنجبیل تازه، پیاز، سیر، نعناع و شوید
آجیل و میوه جات: خرما، انبه، بادام، پسته، موز، فندق، انجیر و انگور
دانهها و حبوبات: گندم
روغنها: روغن کرچک، روغن زیتون و روغن آفتابگردان
ادویهجات: فلفل سیاه، فلفل سفید، زنجبیل خشک شده، رازیانه و آویشن
نوشیدنیها و شیرین کنندهها: عصارهی انبه، آب انگور، آب گرم، عسل، شکر، نمک، چایهای گیاهی با طبع گرم و اغلب غذاهای شور و شیرین
برای افراد با مزاج گرم و خشک مصرف بالای سیر، پیاز، ادویههای تند، گوشت قرمز، موز، خربزه، آناناس، انجیر، غذاهای سرخ کرده، گردو، پسته، فندق و نارگیل مضر است. مصرف زیاد این نوع مواد غذایی بدن این افراد را از حالت تعادل خارج میکند.
صفرا مزاج یا گرم و خشک
افرادی با طبع گرم و خشک، لاغراندام هستند و رنگ چهرهشان سفید است. این افراد دچار خشکی دهان و کمخوابی هستند، به مصرف ترشیجات، لواشک، سرکه و غذاهای سرد مثل خیار و کاهو علاقه دارند. این گروه از افراد نباید پرخوری و باید مصرف شیرینی را کم کنند. همچنین غذاهای پرحجم مثل آش رشته و ماکارونی برایشان مفید نیست.
میوههایی مثل انار و شاتوت، زرشک، تمشک، زردآلو، هلو، سیب، گلابی و خیار برای آنها مفید است و مصرف هویج، کاهو، کدو، اسفناج، گشنیز و نخودفرنگی به آنها توصیه میشود. افراد صفراوی زود عصبانی میشوند و زود هم آرام میگیرند و پرجنبوجوش و پرانرژی هستند.
برای افراد با مزاج گرم و خشک مصرف بالای سیر، پیاز، ادویههای تند، گوشت قرمز، موز، خربزه، آناناس، انجیر، غذاهای سرخ کرده، گردو، پسته، فندق و نارگیل مضر است. مصرف زیاد این نوع مواد غذایی بدن این افراد را از حالت تعادل خارج و آنها را دچار علایمی مثل خشکی پوست، اضطراب، بی خوابی و تپش قلب میکند.
در مقابل، مصرف سوپ جو و گوشت مرغ، آش ماست، کدو، اسفناج و گشنیز برای آنها مناسب است. شربتهای مناسب برای این گروه نیز شربت لیمو، آلو، نارنج، ماالشعیر، سکنجبین و دوغ ترش است و مصرف هویج، انار، سیب، گلابی، آلبالو، زرشک، گوجه سبز، کدو و اسفناج به این افراد توصیه میشود.
نیک و نو