- عضویت
- 2016/11/28
- ارسالی ها
- 4,013
- امتیاز واکنش
- 9,544
- امتیاز
- 746
ضعف حافظه و فراموشی تنها مختص دوران پیری و افراد سالمند نیست. فراموشی میتواند مرتبط با شرایط جسمانی و روحی فرد باشد. طب سنتی با مزاج شناسی هر فرد، روش هایی را برای پیشگیری از فراموشی و ضعف حافظه بیان کرده است.
مزاج شناسی و حافظه
حکمای طب سنتی از دیرباز معتقدند رطوبت و سردى ایجاد شده در مغز باعث سستى و تنبلى، کندى ذهن، قوهی تفکر و حواس میشود و حافظهی شخص را ضعیف میکند. هر قدر رطوبت و بلغم در سر بیشتر جمع شود، به همان نسبت فراموشى افزایش و قوهی ادراک کاهش مییابد، تا جایی که ممکن است فرد دچار فراموشی کامل شود. علاوه بر اینها، افزایش رطوبت در سر باعث سرگیجه، تشنج، سکته، صرع و… میشود که راه درمان آن، رفع رطوبت است. خوردن برخی از غذاها ایجاد رطوبت و بلغم در بدن مىکند، به همین دلیل آنها را غذاهاى «سرد و تر» مینامند مانند ماست، خیار، هندوانه، کاهو، پرتقال، برنج، گوشت گاو، گوشت بز و…
اشخاصى که طبیعتی معتدل دارند، با خوردن این گونه خوراکیها، طبیعتشان متمایل به سردى و ترى شده و اگر چند روزى پیوسته چنین غذاهایی بخورند، حالت سستى، تنبلى بدنى و ضعف قوهی تفکر در آنها پدیدار و دچار فراموشى مىشوند. این فراموشى با سنگینى سر و ترشح بینى همراه است. گاهى نیز به دلایلی، رطوبت بدن یکباره به مغز رفته و باعث فراموشى آنى میشود. ضعف حافظه به دلایل متفاوت تغذیهای و … در طبایع مختلف به وجود میآید. طب سنتی برای این مشکل راه کارهایی دارد.
مزاج شناسی افراد با طبیعتى «سرد و تر» و مزاج بلغمى
بلغمیها باید از خوردن غذاهاى «سرد و رطوبى» خوددارى کنند و هنگام برگزارى امتحان، سخنرانى و برنامههاى مشابه دیگر، چند روزى به طور متوالى، روزانه یک تا دو مثقال اسطوخودوس را دم کرده و بنوشند. این جوشانده، دماغ را گرم و بدن را به حال اعتدال درمیآورد و حزن و اندوه را از مغز پاک مىکند. برای همین آن را «جاروب دماغ» خواندهاند، زیرا رطوبت مغز را از بین میبرد و سبب نشاط شخص میشود. قوهی حافظه را افزایش داده و دفع سودا میکند.
مزاج شناسی افراد با طبیعتى«سرد و خشک» و مزاج سوداوى
این افراد عصبى، افسرده، غمگین و کمتحمل هستند، زیرا مادهی سودا در اثر بروز پیشآمد نامناسب که تحـریـ*ک و هیجان را به دنبال دارد، در مغز افزایش یافته و برخى از مراکز دماغى را مانند پردهاى مىپوشاند و روح را افسرده میکند. این تاریکى باعث بروز تردید، اندوه، خیالات بد و انواع بیماریهاى عصبى میشود که شدت و ضعف دارد. این گونه افراد هنگام وقوع هر پیشآمدى تعادل خود را زود از دست مىدهند و دچار ترس، وحشت، لکنت زبان، لرزه، رعشه و تپش قلب مىشوند. در این مواقع آنچه را مىدانند، نمىتوانند به درستى به یاد آورند. ممکن است حتى در نوشتن هم دچار اشتباه شده و املاى لغات را از یاد ببرند.
برای چنین افرادی، خوردن انجیر و کشمش به لحاظ این که طبعى گرم و تر داشته و مقوى مغز و اعصاب و دافع سودا و خشم هستند، مفید است. این خوراکیها در طبایع سوداوى به خصوص در فصل زمستان تقویت کنندهی حافظه هستند. لازم است این افراد گاهى نیز دمکردهی سنبل الطیب، گل گاوزبان و لیموعمانى (با همدیگر) را مانند چاى بنوشند زیرا برای آنها مفید خواهد بود.
مزاج شناسی افراد با طبیعتى «گرم و خشک» و مزاج صفراوى
صفرا به طور نامحسوس در بدن پراکنده شده و موجب خشکى، یبوست و اختلال بعضى از اعضاى بدن مىشود. گاهى برخی از نقاط بدن خشکتر و کم آبتر از نقاط دیگر شده یا آن که تغییراتى در آن نقاط رخ مىدهد. مثلا پاشنهی پا زبر و خشن شده و ایجاد ترکهایى مىکند که به «شقاق» معروف است یا آن که در ناحیهی سر تولید برجستگىهایى شاخ مانند مىکند که به نام «شاخ» شناخته مىشود. برخى اوقات بخار صفرا سراسر بدن را فرا گرفته، شخص را لاغر و نحیف میکند. در این حالت، عوارضى شبیه بیمارى سل بروز مىکند که با صرف مبردات مناسب رفع خواهد شد. بخار صفرا در سر باعث سرگیجه، صداى گوش، جنون و … مىشود و به طور کلى در هر یک از اعضا و احشای بدن آثار و نشانههایى برجا مىگذارد.
غذاهایى که طبیعتى «گرم» دارند باعث تحـریـ*ک کبد و کیسهی صفرا شده، در نتیجه موجب تبخیر مقدارى از صفرا و پراکنده شدن آن در بدن میشوند. اگر چنین افرادى در معرض تابش نور خورشید یا در نقاط گرم مانند حمام قرار گیرند، احساس عطش، بىتابى و کلافگى میکنند. زیرا بدن آنها گرم شده و مقدارى از صفراى بدن تبخیر و در بدن پراکنده شده است. افزایش صفرا با ایجاد اختلال، تعادل بدن را به هم مىزند. در این هنگام شخص تمایل زیادى به خوردن ترشى و غذاهاى خنک پیدا کرده و با خوردن این گونه غذاها احساس آسایش و راحتى میکند.
وقوع ناملایمات و پیشآمدهاى نامناسب، ترس از امتحان و … باعث پخش بخار صفرا در بدن شده و فرد را دچار حالت خفگى و گیجى مىکند. به همین دلیل شخص پرخاشجو مىشود، ولى این حالت زود فرو مىنشیند. به عکس سوداوى مزاجها که اگر خشمناک شوند، دیرتر آرام میشوند.
دارندگان طبیعت صفراوى هنگام سخنرانی، برگزارى امتحانات و … زود از جا در مىروند، زیرا اصولا فکر و خیال امتحان و طرح مطلب، بدن آنها را گرم کرده، بخار صفرا را انتشار، مغز را تحـریـ*ک و قوهی حافظه را مختل مىکند. گاهی مرکز حافظه را به درجات خشک مىکند که این امر موجب بروز فراموشى در شخص مىشود. در اینجا بینى خشک و سر سبک است. با خوردن غذاهاى «سرد و تر» مانند ماست، خیار، کاهو، آلو و امثال آن شخص بهبودى به دست خواهد آورد.
حالات این گونه کودکان و افراد به طور کلى باید پیش از برگزارى امتحان و مصاحبهها مورد بررسى قرار گیرد و با اغذیهی مناسب و مبردات لازم، وضعیت روحى آنان به حال اعتدال درآورده شود. یکى از داروهاى خوبى که ابو علی سینا در این مورد سفارش کرده است، دم کردهی یک مثقال بنفشه و دو دانه لیموعمانى است.
مزاج شناسی افرادی با طبیعتى «گرم و تر» و مزاج دموى
خون در بدن این افراد بیش از حد معمول تولید مىشود و معمولا سرشان سنگین و خشک است. حواس پرت و خسته هستند و بسیار خمیازه مىکشند. گاهی از بن دندانها یا نقاط دیگر بدنشان خون جارى شده و در اثر هیجان و پیشآمدهاى ناموافق توجه خون به مغزشان بیشتر مىشود. از این رو کندى حواس و درک در آنان پدیدار شده و گاهى اینکار منجر به سکته مىشود.
این گونه افراد باید رعایت حفظ سلامت را کرده، در صرف خوراک امساک و لینت مزاج را مرتب کنند.
بهترین دارو در این جا خوردن صبرزرد به اندازهی یک حب در روز است که خون را از مغز رانده و به سمت اسافل بدن مىکشد. همچنین مبردات «سرد و خشک» مانند آبغوره، سماق و زرشک در حال آنان بسیار مفید خواهد بود.
کبدهایى که به طور ارثى ضعیف بوده یا به دلایلی ناتوان شوند، نمىتوانند همهی مواد غذایى را تبدیل به اخلاط (خون، صفرا، سودا و بلغم) کنند. در این شرایط است که مقدارى از این اخلاط به طور ناقص و ناتمام داخل خون شده، ولى قابلیت جذب در بدن را نداشته و به صورت سم ایجاد بیماریهاى گوناگونى میکنند.
منبع: نیک و نو
مزاج شناسی و حافظه
حکمای طب سنتی از دیرباز معتقدند رطوبت و سردى ایجاد شده در مغز باعث سستى و تنبلى، کندى ذهن، قوهی تفکر و حواس میشود و حافظهی شخص را ضعیف میکند. هر قدر رطوبت و بلغم در سر بیشتر جمع شود، به همان نسبت فراموشى افزایش و قوهی ادراک کاهش مییابد، تا جایی که ممکن است فرد دچار فراموشی کامل شود. علاوه بر اینها، افزایش رطوبت در سر باعث سرگیجه، تشنج، سکته، صرع و… میشود که راه درمان آن، رفع رطوبت است. خوردن برخی از غذاها ایجاد رطوبت و بلغم در بدن مىکند، به همین دلیل آنها را غذاهاى «سرد و تر» مینامند مانند ماست، خیار، هندوانه، کاهو، پرتقال، برنج، گوشت گاو، گوشت بز و…
اشخاصى که طبیعتی معتدل دارند، با خوردن این گونه خوراکیها، طبیعتشان متمایل به سردى و ترى شده و اگر چند روزى پیوسته چنین غذاهایی بخورند، حالت سستى، تنبلى بدنى و ضعف قوهی تفکر در آنها پدیدار و دچار فراموشى مىشوند. این فراموشى با سنگینى سر و ترشح بینى همراه است. گاهى نیز به دلایلی، رطوبت بدن یکباره به مغز رفته و باعث فراموشى آنى میشود. ضعف حافظه به دلایل متفاوت تغذیهای و … در طبایع مختلف به وجود میآید. طب سنتی برای این مشکل راه کارهایی دارد.
مزاج شناسی افراد با طبیعتى «سرد و تر» و مزاج بلغمى
بلغمیها باید از خوردن غذاهاى «سرد و رطوبى» خوددارى کنند و هنگام برگزارى امتحان، سخنرانى و برنامههاى مشابه دیگر، چند روزى به طور متوالى، روزانه یک تا دو مثقال اسطوخودوس را دم کرده و بنوشند. این جوشانده، دماغ را گرم و بدن را به حال اعتدال درمیآورد و حزن و اندوه را از مغز پاک مىکند. برای همین آن را «جاروب دماغ» خواندهاند، زیرا رطوبت مغز را از بین میبرد و سبب نشاط شخص میشود. قوهی حافظه را افزایش داده و دفع سودا میکند.
مزاج شناسی افراد با طبیعتى«سرد و خشک» و مزاج سوداوى
این افراد عصبى، افسرده، غمگین و کمتحمل هستند، زیرا مادهی سودا در اثر بروز پیشآمد نامناسب که تحـریـ*ک و هیجان را به دنبال دارد، در مغز افزایش یافته و برخى از مراکز دماغى را مانند پردهاى مىپوشاند و روح را افسرده میکند. این تاریکى باعث بروز تردید، اندوه، خیالات بد و انواع بیماریهاى عصبى میشود که شدت و ضعف دارد. این گونه افراد هنگام وقوع هر پیشآمدى تعادل خود را زود از دست مىدهند و دچار ترس، وحشت، لکنت زبان، لرزه، رعشه و تپش قلب مىشوند. در این مواقع آنچه را مىدانند، نمىتوانند به درستى به یاد آورند. ممکن است حتى در نوشتن هم دچار اشتباه شده و املاى لغات را از یاد ببرند.
برای چنین افرادی، خوردن انجیر و کشمش به لحاظ این که طبعى گرم و تر داشته و مقوى مغز و اعصاب و دافع سودا و خشم هستند، مفید است. این خوراکیها در طبایع سوداوى به خصوص در فصل زمستان تقویت کنندهی حافظه هستند. لازم است این افراد گاهى نیز دمکردهی سنبل الطیب، گل گاوزبان و لیموعمانى (با همدیگر) را مانند چاى بنوشند زیرا برای آنها مفید خواهد بود.
مزاج شناسی افراد با طبیعتى «گرم و خشک» و مزاج صفراوى
صفرا به طور نامحسوس در بدن پراکنده شده و موجب خشکى، یبوست و اختلال بعضى از اعضاى بدن مىشود. گاهى برخی از نقاط بدن خشکتر و کم آبتر از نقاط دیگر شده یا آن که تغییراتى در آن نقاط رخ مىدهد. مثلا پاشنهی پا زبر و خشن شده و ایجاد ترکهایى مىکند که به «شقاق» معروف است یا آن که در ناحیهی سر تولید برجستگىهایى شاخ مانند مىکند که به نام «شاخ» شناخته مىشود. برخى اوقات بخار صفرا سراسر بدن را فرا گرفته، شخص را لاغر و نحیف میکند. در این حالت، عوارضى شبیه بیمارى سل بروز مىکند که با صرف مبردات مناسب رفع خواهد شد. بخار صفرا در سر باعث سرگیجه، صداى گوش، جنون و … مىشود و به طور کلى در هر یک از اعضا و احشای بدن آثار و نشانههایى برجا مىگذارد.
غذاهایى که طبیعتى «گرم» دارند باعث تحـریـ*ک کبد و کیسهی صفرا شده، در نتیجه موجب تبخیر مقدارى از صفرا و پراکنده شدن آن در بدن میشوند. اگر چنین افرادى در معرض تابش نور خورشید یا در نقاط گرم مانند حمام قرار گیرند، احساس عطش، بىتابى و کلافگى میکنند. زیرا بدن آنها گرم شده و مقدارى از صفراى بدن تبخیر و در بدن پراکنده شده است. افزایش صفرا با ایجاد اختلال، تعادل بدن را به هم مىزند. در این هنگام شخص تمایل زیادى به خوردن ترشى و غذاهاى خنک پیدا کرده و با خوردن این گونه غذاها احساس آسایش و راحتى میکند.
وقوع ناملایمات و پیشآمدهاى نامناسب، ترس از امتحان و … باعث پخش بخار صفرا در بدن شده و فرد را دچار حالت خفگى و گیجى مىکند. به همین دلیل شخص پرخاشجو مىشود، ولى این حالت زود فرو مىنشیند. به عکس سوداوى مزاجها که اگر خشمناک شوند، دیرتر آرام میشوند.
دارندگان طبیعت صفراوى هنگام سخنرانی، برگزارى امتحانات و … زود از جا در مىروند، زیرا اصولا فکر و خیال امتحان و طرح مطلب، بدن آنها را گرم کرده، بخار صفرا را انتشار، مغز را تحـریـ*ک و قوهی حافظه را مختل مىکند. گاهی مرکز حافظه را به درجات خشک مىکند که این امر موجب بروز فراموشى در شخص مىشود. در اینجا بینى خشک و سر سبک است. با خوردن غذاهاى «سرد و تر» مانند ماست، خیار، کاهو، آلو و امثال آن شخص بهبودى به دست خواهد آورد.
حالات این گونه کودکان و افراد به طور کلى باید پیش از برگزارى امتحان و مصاحبهها مورد بررسى قرار گیرد و با اغذیهی مناسب و مبردات لازم، وضعیت روحى آنان به حال اعتدال درآورده شود. یکى از داروهاى خوبى که ابو علی سینا در این مورد سفارش کرده است، دم کردهی یک مثقال بنفشه و دو دانه لیموعمانى است.
مزاج شناسی افرادی با طبیعتى «گرم و تر» و مزاج دموى
خون در بدن این افراد بیش از حد معمول تولید مىشود و معمولا سرشان سنگین و خشک است. حواس پرت و خسته هستند و بسیار خمیازه مىکشند. گاهی از بن دندانها یا نقاط دیگر بدنشان خون جارى شده و در اثر هیجان و پیشآمدهاى ناموافق توجه خون به مغزشان بیشتر مىشود. از این رو کندى حواس و درک در آنان پدیدار شده و گاهى اینکار منجر به سکته مىشود.
این گونه افراد باید رعایت حفظ سلامت را کرده، در صرف خوراک امساک و لینت مزاج را مرتب کنند.
بهترین دارو در این جا خوردن صبرزرد به اندازهی یک حب در روز است که خون را از مغز رانده و به سمت اسافل بدن مىکشد. همچنین مبردات «سرد و خشک» مانند آبغوره، سماق و زرشک در حال آنان بسیار مفید خواهد بود.
کبدهایى که به طور ارثى ضعیف بوده یا به دلایلی ناتوان شوند، نمىتوانند همهی مواد غذایى را تبدیل به اخلاط (خون، صفرا، سودا و بلغم) کنند. در این شرایط است که مقدارى از این اخلاط به طور ناقص و ناتمام داخل خون شده، ولى قابلیت جذب در بدن را نداشته و به صورت سم ایجاد بیماریهاى گوناگونى میکنند.
منبع: نیک و نو