طب سنتی در منابع مختلف برای حفظ تندرستی، مصرف غذاها و نوشیدنیهای مناسب مزاج را توصیه کرده است. طب سنتی و روزه داری هم در این مجموعه قرار می گیرند. ویژگیهای جسمی و روحی مزاجهای مختلف، متفاوت است و براین اساس توصیههای غذاییشان نیز برای روزهداری تفاوت دارد. اگر میخواهید امسال ماه رمضان، بدون هیچ مشکل جسمی و روحی روزه بگیرید، لازم است تدابیرغذایی متناسب با مزاجتان را بشناسید و رعایت کنید. در ادامه مطلب با گیاه یاب همراه باشید.
طب سنتی و روزه داری
مزاج گرم و خشک (تندخوها)
افراد دارای مزاج گرم و خشک اغلب لاغر اندام با استخوانهای کشیده و محکم هستند. خوابشان کم و وزنشان ثابت است. نبضشان تند میزند و گرمای بدنشان بالاست. صاحبان مزاج گرم و خشک، تندخو و عصبیاند و پوست خشک و رگهای برآمده دارند.
اگر مزاجتان گرم و خشک است…
– از مصرف غذاهای نفاخ خودداری کرده یا آنها را با مصلحات مصرف کنید. به عنوان مثال عدس باید با پودر آویشن و باقلا با گلپر مصرف شود. البته یادتان باشد مزاجهای گرم و خشک نباید از ادویههای زیاد استفاده کنند، زیرا مزاج ادویههایی مانند دارچین، زیره و زنجبیل گرم و خشک است و موجب افزایش گرمی و خشکی این افراد میشود. همچنین برای رفع نفخ، بهتر است حبوبات را حدود ۳۰ دقیقه بپزید، آب آن را دور بریزید و دوباره آب ریخته و اجازه دهید خوب بپزد.
– باید در ماه مبارک رمضان از مصرف غذاهای خشک و تنقلاتی مانند گردو، بادام، سنجد، فندق، تهدیگ برنج، سرخکردنیها، پفک، چیپس، انواع بیسکوئیت، شکلات و شیرینی بپرهیزید.
– اگر مزاجتان گرم و خشک است از قرار گرفتن در محیطهایی که موجب عصبانیت و خشم میشود، بپرهیزید زیرا خشم و عصبانیت موجب افزایش گرمی و خشکی و آسیب بدن میشود.
– مزاج شیر مرطوب و مصرف آن برای صاحبان مزاج گرم و خشک مفید است.
– مصرف غذاهای لعابدار و شورباهای ملایم برای این افراد مناسب است.
مزاجهای گرم و تر (مهربانها)
اغلب صاحبان مزاج گرم و تر، گرایش به چاقی دارند و گوشت بدنشان زیادتر از صاحبان مزاجهای دیگر است، اما اگر بیش از حد سردی بخورند، ذخیرهی چربی در اطراف شکم، رانها و دیگر اندامها خواهند داشت. همچنین آوندها و عروق بدنشان گشادتر و غلبهی خون در آنان بسیار اتفاق میافتد و بافتهای بدنشان نرم و مرطوب و خونسازی در آنها زیاد است.
– این افراد زود به خواب میروند و خوابشان عمیق است. خروپف در این مزاج بیشتر از مزاجهای دیگر است. نرمخو و مهربانتر از دیگر مزاجها هستند و نبض آنها محکم، پُر و بسیط میزند و بدنشان گرم است.
اگر مزاجتان گرم و تر است…
– توصیه میشود در ایام روزهداری از خواب زیاد بپرهیزید، زیرا باعث آشفتگی ذهن و ضعف حافظه میشود. بر این اساس سعی کنید بعد از سحری نخوابید یا بین خوردن سحری و خواب، دو ساعت فاصله دهید. همچنین خواب روز نیز برای بدن دمویها مطلوب نیست، مگر خواب قیلولهی ظهر به مدت ۳۰ دقیقه.
– مزاجهای گرم و تر باید حجم غذا را کاهش دهند و کمترین مصرف غذایی را داشته باشند. همچنین از غذاهای خشک و کمحجم بیشتر استفاده کنند؛ غذاهایی مانند جوجه مرغ خانگی، کباب برهی گوسفند با پودر سماق، ماهی سفید که قبل از پخت در پودر زنجبیل، دارچین، زیره، انیسون و آب لیموترش خوابانده شده باشد.
کباب یا خورشت گوشت کبک، بوقلمون، شترمرغ و امثال آن نیز مفید است، اما باید از مصرف گوشت گاو پرهیز کرد.
– مصرف غذاهایی مانند برنج و نان محدود شود و از میوهها و سبزیجات دارای طبیعت سرد مانند کاهو، گشنیز، خرفه، ترب، ریواس، کاسنی و… استفاده کرد.
برای دفع تری سبزیها و میوههای سرد و مرطوب، باید آنها با مصلحاتشان مصرف کرد.
– برای افراد دمویمزاج مصرف میوه و سبزیجات نسبت به غذاهای پختنی و گوشتی اولویت دارد.
مزاجهای سرد و خشک (احساساتیها)
بسیار رویایی و زودرنج هستند و گاهی نفرت بهسرعت جای عشق را برایشان میگیرد. پوستشان خشک و حساس است و انسداد عروقی در آنها بیشتر از دیگر مزاجهاست. صاحبان این مزاج ممکن است بسیار چاق یا بسیار لاغر باشند. اشتهای نامرتب و ریزهخواری دائم و بهاصطلاح نوک زدن به غذا دارند.
اگر مزاجتان سرد و خشک است…
روزهداران دارای مزاج سرد و خشک باید از مصرف مواد خشک بپرهیزند و مانند روزهداران گرم و خشک، کمتر از خشکبارها استفاده کرده و مصلحات را مصرف کنند، با این تفاوت که مصلحات باید دارای مزاج گرم و تر باشد. به عنوان مثال شربتهای لعابدار با مزاج گرم مانند شربت سکنجبین عسلی، شربت اسطوخودوس و نعناع و شربت بالنگ، سیب و گلابی بخورند.
– غذاهایی مانند خورش گوشت گوسالهی بسیار جوان با دارچین و خواباندن آن در زنجبیل، زیره و پیاز و کمی نمک، پرندگان شکاری، گوشت گوسفند، خوراک میگو، غذاهای سنتی مانند شیر برنج عسلی، حریرهی بادام، شلهزرد زعفرانی یا دارچینی و … برای این افراد مفید است.
– میوههای گرم مانند انگور، آناناس، انجیر سفید و قرمز، توت سفید و سبزیجات گرم مانند مرزه، تلخون، تره، ریحان سبز و بنفش، پیازچه، شوید، شاهی، برگ و ساقهی لطیف کرفس و کنگر به شکل خام و پخته مصرف شود.
– دمنوشهای مفید برای این گروه عبارتند از گاوزبان، بابونه، گزنه، اسطوخودوس، نعناع و پونه و امثال آن با عسل.
مزاجهای سرد و تر (پرخوابها)
مزاجهای سرد و تر گرایش به چاقی بسیار و خلط بلغم دارند و چربیهای اضافهی آنها اطراف شکم، پهلوها، باسـ ـن و رانها جمع میشود. تنبل، پرخواب و کمتحرک هستند. گوشت تنشان شل و عـریـ*ـان است. سرعت انتقال مفاهیم در مغزشان کم و حرکتشان کند است و فراموشی دارند. از گرما خوششان میآید و از سرما گریزانند.
روزهداری برای این افراد بسیار مفید است به خصوص اگر به توصیههای طب سنتی برای تغذیه عمل کنند و از خواب زیاد بپرهیزند. خواب در این افراد، کندی ذهن و نسیان میآورد. مانند مزاجهای گرم و تر، خواب روز برایشان مفید نیست، مگر خواب ظهر که ۳۰ دقیقه تا یک ساعت باشد.
اگر مزاجتان سرد و تر است …
– کمترین مصرف غذایی ممکن را داشته باشند و بیشتر از غذاهای خشک و کمحجم استفاده کنند؛ مصرف انواع خشکبارها مانند پسته، بادام، فندق، بادامهندی و امثال آن مفید است.
– غذاهایی مانند کباب کبک، بلدرچین، گنجشک و کبوتر، گوشت شتر و خورشهای این گوشتها با افزودن کمک غذاهایی مانند غوره، ریواس، رب انار مناسب است.
– این افراد از میوهها و سبزیهای دارای طبیعت گرم به خصوص گرم و خشک استفاده کنند مانند خرما، گردوی تازه یا خشک، سیب و…
نکتهی مهم
– افراد با مزاج گرم و خشک با مصرف غذای کم نیز توانایی روزهداری دارند، ولی افراد با مزاج سرد و تر که بلغم بر بدنشان غلبه دارد با مصرف غذای کم، ضعف کرده و زود گرسنه میشوند. افراد با مزاج سرد و تر بهتر است غذاهای گرم مانند عسل، انجیر، مویز، کشمش و.. مصرف کنند که توان آنها را برای روزهداری افزایش میدهد.
– برای شروع ابتدا سراغ غذای لطیف و سبکتر بروید. هرگز قبل و بعد از غذا یا بین غذا آب ننوشید. غذایتان را خوب بجوید، پرخوری و روی همخوری نکنید.
طب سنتی و روزه داری
مزاج گرم و خشک (تندخوها)
افراد دارای مزاج گرم و خشک اغلب لاغر اندام با استخوانهای کشیده و محکم هستند. خوابشان کم و وزنشان ثابت است. نبضشان تند میزند و گرمای بدنشان بالاست. صاحبان مزاج گرم و خشک، تندخو و عصبیاند و پوست خشک و رگهای برآمده دارند.
اگر مزاجتان گرم و خشک است…
– از مصرف غذاهای نفاخ خودداری کرده یا آنها را با مصلحات مصرف کنید. به عنوان مثال عدس باید با پودر آویشن و باقلا با گلپر مصرف شود. البته یادتان باشد مزاجهای گرم و خشک نباید از ادویههای زیاد استفاده کنند، زیرا مزاج ادویههایی مانند دارچین، زیره و زنجبیل گرم و خشک است و موجب افزایش گرمی و خشکی این افراد میشود. همچنین برای رفع نفخ، بهتر است حبوبات را حدود ۳۰ دقیقه بپزید، آب آن را دور بریزید و دوباره آب ریخته و اجازه دهید خوب بپزد.
– باید در ماه مبارک رمضان از مصرف غذاهای خشک و تنقلاتی مانند گردو، بادام، سنجد، فندق، تهدیگ برنج، سرخکردنیها، پفک، چیپس، انواع بیسکوئیت، شکلات و شیرینی بپرهیزید.
– اگر مزاجتان گرم و خشک است از قرار گرفتن در محیطهایی که موجب عصبانیت و خشم میشود، بپرهیزید زیرا خشم و عصبانیت موجب افزایش گرمی و خشکی و آسیب بدن میشود.
– مزاج شیر مرطوب و مصرف آن برای صاحبان مزاج گرم و خشک مفید است.
– مصرف غذاهای لعابدار و شورباهای ملایم برای این افراد مناسب است.
مزاجهای گرم و تر (مهربانها)
اغلب صاحبان مزاج گرم و تر، گرایش به چاقی دارند و گوشت بدنشان زیادتر از صاحبان مزاجهای دیگر است، اما اگر بیش از حد سردی بخورند، ذخیرهی چربی در اطراف شکم، رانها و دیگر اندامها خواهند داشت. همچنین آوندها و عروق بدنشان گشادتر و غلبهی خون در آنان بسیار اتفاق میافتد و بافتهای بدنشان نرم و مرطوب و خونسازی در آنها زیاد است.
– این افراد زود به خواب میروند و خوابشان عمیق است. خروپف در این مزاج بیشتر از مزاجهای دیگر است. نرمخو و مهربانتر از دیگر مزاجها هستند و نبض آنها محکم، پُر و بسیط میزند و بدنشان گرم است.
اگر مزاجتان گرم و تر است…
– توصیه میشود در ایام روزهداری از خواب زیاد بپرهیزید، زیرا باعث آشفتگی ذهن و ضعف حافظه میشود. بر این اساس سعی کنید بعد از سحری نخوابید یا بین خوردن سحری و خواب، دو ساعت فاصله دهید. همچنین خواب روز نیز برای بدن دمویها مطلوب نیست، مگر خواب قیلولهی ظهر به مدت ۳۰ دقیقه.
– مزاجهای گرم و تر باید حجم غذا را کاهش دهند و کمترین مصرف غذایی را داشته باشند. همچنین از غذاهای خشک و کمحجم بیشتر استفاده کنند؛ غذاهایی مانند جوجه مرغ خانگی، کباب برهی گوسفند با پودر سماق، ماهی سفید که قبل از پخت در پودر زنجبیل، دارچین، زیره، انیسون و آب لیموترش خوابانده شده باشد.
کباب یا خورشت گوشت کبک، بوقلمون، شترمرغ و امثال آن نیز مفید است، اما باید از مصرف گوشت گاو پرهیز کرد.
– مصرف غذاهایی مانند برنج و نان محدود شود و از میوهها و سبزیجات دارای طبیعت سرد مانند کاهو، گشنیز، خرفه، ترب، ریواس، کاسنی و… استفاده کرد.
برای دفع تری سبزیها و میوههای سرد و مرطوب، باید آنها با مصلحاتشان مصرف کرد.
– برای افراد دمویمزاج مصرف میوه و سبزیجات نسبت به غذاهای پختنی و گوشتی اولویت دارد.
مزاجهای سرد و خشک (احساساتیها)
بسیار رویایی و زودرنج هستند و گاهی نفرت بهسرعت جای عشق را برایشان میگیرد. پوستشان خشک و حساس است و انسداد عروقی در آنها بیشتر از دیگر مزاجهاست. صاحبان این مزاج ممکن است بسیار چاق یا بسیار لاغر باشند. اشتهای نامرتب و ریزهخواری دائم و بهاصطلاح نوک زدن به غذا دارند.
اگر مزاجتان سرد و خشک است…
روزهداران دارای مزاج سرد و خشک باید از مصرف مواد خشک بپرهیزند و مانند روزهداران گرم و خشک، کمتر از خشکبارها استفاده کرده و مصلحات را مصرف کنند، با این تفاوت که مصلحات باید دارای مزاج گرم و تر باشد. به عنوان مثال شربتهای لعابدار با مزاج گرم مانند شربت سکنجبین عسلی، شربت اسطوخودوس و نعناع و شربت بالنگ، سیب و گلابی بخورند.
– غذاهایی مانند خورش گوشت گوسالهی بسیار جوان با دارچین و خواباندن آن در زنجبیل، زیره و پیاز و کمی نمک، پرندگان شکاری، گوشت گوسفند، خوراک میگو، غذاهای سنتی مانند شیر برنج عسلی، حریرهی بادام، شلهزرد زعفرانی یا دارچینی و … برای این افراد مفید است.
– میوههای گرم مانند انگور، آناناس، انجیر سفید و قرمز، توت سفید و سبزیجات گرم مانند مرزه، تلخون، تره، ریحان سبز و بنفش، پیازچه، شوید، شاهی، برگ و ساقهی لطیف کرفس و کنگر به شکل خام و پخته مصرف شود.
– دمنوشهای مفید برای این گروه عبارتند از گاوزبان، بابونه، گزنه، اسطوخودوس، نعناع و پونه و امثال آن با عسل.
مزاجهای سرد و تر (پرخوابها)
مزاجهای سرد و تر گرایش به چاقی بسیار و خلط بلغم دارند و چربیهای اضافهی آنها اطراف شکم، پهلوها، باسـ ـن و رانها جمع میشود. تنبل، پرخواب و کمتحرک هستند. گوشت تنشان شل و عـریـ*ـان است. سرعت انتقال مفاهیم در مغزشان کم و حرکتشان کند است و فراموشی دارند. از گرما خوششان میآید و از سرما گریزانند.
روزهداری برای این افراد بسیار مفید است به خصوص اگر به توصیههای طب سنتی برای تغذیه عمل کنند و از خواب زیاد بپرهیزند. خواب در این افراد، کندی ذهن و نسیان میآورد. مانند مزاجهای گرم و تر، خواب روز برایشان مفید نیست، مگر خواب ظهر که ۳۰ دقیقه تا یک ساعت باشد.
اگر مزاجتان سرد و تر است …
– کمترین مصرف غذایی ممکن را داشته باشند و بیشتر از غذاهای خشک و کمحجم استفاده کنند؛ مصرف انواع خشکبارها مانند پسته، بادام، فندق، بادامهندی و امثال آن مفید است.
– غذاهایی مانند کباب کبک، بلدرچین، گنجشک و کبوتر، گوشت شتر و خورشهای این گوشتها با افزودن کمک غذاهایی مانند غوره، ریواس، رب انار مناسب است.
– این افراد از میوهها و سبزیهای دارای طبیعت گرم به خصوص گرم و خشک استفاده کنند مانند خرما، گردوی تازه یا خشک، سیب و…
نکتهی مهم
– افراد با مزاج گرم و خشک با مصرف غذای کم نیز توانایی روزهداری دارند، ولی افراد با مزاج سرد و تر که بلغم بر بدنشان غلبه دارد با مصرف غذای کم، ضعف کرده و زود گرسنه میشوند. افراد با مزاج سرد و تر بهتر است غذاهای گرم مانند عسل، انجیر، مویز، کشمش و.. مصرف کنند که توان آنها را برای روزهداری افزایش میدهد.
– برای شروع ابتدا سراغ غذای لطیف و سبکتر بروید. هرگز قبل و بعد از غذا یا بین غذا آب ننوشید. غذایتان را خوب بجوید، پرخوری و روی همخوری نکنید.
دانلود رمان های عاشقانه