غذای ایرانی غذاهای محلی گیلان؛ لیست مزه های بی نظیر

Zahra_rad

کاربر نگاه دانلود
کاربر نگاه دانلود
عضویت
2019/02/21
ارسالی ها
3,789
امتیاز واکنش
8,283
امتیاز
827
سن
21
محل سکونت
Shiraz
منوی کامل و ویژه ی غذاهای محلی استان گیلان و شهر رشت
پیشینه هر شهری را می توان از غذاهای محلی آن تشخیص داد، در هر شهر یا کشوری غذا به عنوان نماد فرهنگی به شمار می رود. گیلان نیز از جمله شهرهایی میباشد که از تنوع غذایی بسیار بالایی برخوردار است تا جایی که در سال 1394 نام آن به عنوان شهر خلاق و متنوع خوراک شناسی در یونسکو به ثبت رسید.


به جرات می توان گفت که کسی نیست که غذاهای محلی گیلان را نشناسد. چرا که تقریبآ 220 نوع غذا آن هم غذای محلی در این شهر طبخ می شود. وجه مشترک و پایه اصلی اکثر غذاهای محلی گیلان، بادمجان، زردچوبه، سیر، گردو، آب انار، سبزی های محلی همچون خالواش و چوچاق می باشد.

پیشنهاد می کنیم در این مطلب از آشپزخانه سایت نمناک ما را همراهی کنید تا با لیستی از معروف ترین غذاها و دسرهای شهر رشت و گیلان آشنا شوید مطمئن باشید که پس از خواندن این مطلب حتماً مشتاق به سفر کردن به گیلان خواهید شد و حتی این ذوق و شوق در شما ایجاد می شود که سری به آشپزخانه خود بزنید و یکی از این غذاهای لذیذ محلی را بپزید.


%D8%BA%D8%B0%D8%A7%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D8%AD%D9%84%DB%8C-%DA%AF%DB%8C%D9%84%D8%A7%D9%86.jpg
 
  • پیشنهادات
  • Zahra_rad

    کاربر نگاه دانلود
    کاربر نگاه دانلود
    عضویت
    2019/02/21
    ارسالی ها
    3,789
    امتیاز واکنش
    8,283
    امتیاز
    827
    سن
    21
    محل سکونت
    Shiraz
    دسرهای سنتی و خوش طعم گیلان
    پیش غذا و دسرها همان وعده های کوچک غذایی هستند که پیش از غذای اصلی سرو می شوند و برای هر شهری متفاوت از شهرهای دیگر می باشد. گلچینی از نام دسرهای معروف گیلان در اختیارتان قرار داده شده است در ادامه به اتفاق هم می خوانیم.

    یخ در بهشت
    یخ در بهشت از جمله نوشیدنی های سنتی و خوشمزه گیلانی می باشد که برای برطرف کردن عطش بسیار مناسب است. در تهیه این نوشیدنی یخ های خرد شده، لیمو، آب، شکر و گلاب استفاده می شود.

    دسر رشته خوشکار
    این دسر شیرین و محبوب گیلانی طرفداران بسیار زیادی در ماه مبارک رمضان دارد و به عنوان سوغاتی در فروشگاه های این استان به فروش میرسد. این شیرینی خوشمزه تا جایی محبوبیت دارد که در سایر شهرهای ایران هم پیدا می شود.

    مواد تشکیل دهنده این دسر، مغز گردو، روغن مایع، آرد برنج و گندم، شکر، مغز بادام و مغز می باشد. ناگفته نماند که دستور پخت آن به دو بخش تقسیم شده است قسمت اول مربوط به رشته خوشکار و قسمت دوم مربوط به شربت آن است.
    %D8%B1%D8%B4%D8%AA%D9%87-%D8%AE%D9%88%D8%B4%DA%A9%D8%A7%D8%B1.jpg


    شیرینی آگرده
    یکی دیگر از دسرهای خوشمزه سنتی استان گیلان می توان به شیرینی آگرده اشاره کرد، در تهیه این شیرینی آرد برنج محلی، هل، پودر گل زنجبیل و میخک، پودر قند استفاده می شود و به خاطر همین مواد تشکیل دهنده طعمی بسیار تند و ماندگاری پیدا میکند.

    اگرچه مرکز اصلی این شیرینی در ماسوله است ولی در شیرینی فروشی های گیلان نیز می توانید آن را خریداری کنید چنانچه گذرتان به این منطقه افتاد حتماً طعم این خوشمزه را امتحان کنید.
     

    Zahra_rad

    کاربر نگاه دانلود
    کاربر نگاه دانلود
    عضویت
    2019/02/21
    ارسالی ها
    3,789
    امتیاز واکنش
    8,283
    امتیاز
    827
    سن
    21
    محل سکونت
    Shiraz
    فرنی فشکل
    " فرنی فشکل " از دسرهای مخصوص گیلان محسوب می شود که از شیره به دست آمده از برنج ساییده شده درست می شود. در تهیه و درست کردن این دسر شیره انگور یا دوشاب، برگ تازه نارنج، آرد برنج و کره بکار می رود.

    جالب است بدانید فشکل اصطلاحی است که بجای برنج ساییده شده کش دار استفاده می شود. طعم این فرنی اصلا قابل قیاس با فرنی های دیگر نیست و هر چقد که در یخچال بماند و سرد شود چندین برابر خوشمزه تر می شود.

    %D9%81%D8%B1%D9%86%DB%8C-%D9%81%D8%B4%DA%A9%D9%84.jpg

    باقلوای یاس
    برخلاف باقلوا های رایج در این باقلوای خوشمزه و سنتی به جای اینکه برای عطرآگین کردن از هل استفاده شود گل یاس به کار می برند و نام آن برگرفته از همین ویژگی می باشد و به فراوانی در این استان یافت می شود.

    مواد تشکیل دهنده این دسر خوشمزه زرده تخم مرغ، پودر قند، شیر، گردو، بادام و پسته می باشد. در تهیه این شیرینی قبل از به کار بردن بادام ابتدا آن را با گل یاس معطر می کنند و سپس به آن اضافه می کنند.
     

    Zahra_rad

    کاربر نگاه دانلود
    کاربر نگاه دانلود
    عضویت
    2019/02/21
    ارسالی ها
    3,789
    امتیاز واکنش
    8,283
    امتیاز
    827
    سن
    21
    محل سکونت
    Shiraz
    غذاهای معروف و سنتی گیلان
    حالا به معرفی فهرستی از غذاهای معروف سنتی گیلان میرسیم غذاهایی که بسیاری از آنها شهرت جهانی پیدا کرده اند و تمامی گردشگران و توریست هایی که از سایر کشورهای جهان به این منطقه می آیند طرفدار پروپاقرص آنها هستند.

    کویی تره
    یکی از غذاهای خوشمزه و سنتی استان گیلان " کویی تره " نام دارد که با ترکیب رب انار با گردوی ساییده و پخته شده و گوجه فرنگی شبیه به یک معجون می شود و زمانی که با سیر، کدو حلوایی، نمک، فلفل، گلپر و زردچوبه تفت داده می شود یک خورش بسیار خوشمزه و لذیذ برای برنج به شمار میرود.

    %DA%A9%D9%88%DB%8C%DB%8C-%D8%AA%D8%B1%D9%87.jpg

    خورش آلو مسما
    خورش آلو مسما از آن دسته غذاهای سنتی می باشد که با مرغ، زعفران، روغن، زردچوبه درست می شود. چنانچه در این غذا از آلو قیسی استفاده کردید رنگ بسیار زیبایی به خورش می بخشید.این غذا به همراه برنج سرو می شود. جالب است بدانید که این غذاها برای افرادی که مبتلا به بیماری قلبی و فشار خون بالا هستند بخاطر وجود پرندگان و ماکیان بسیار مفید هستند.

    سیر قلیه
    " سیر قلیه " این غذای گیلانی که دستور پخت آن با نکات ویژه اش در آشپزخانه نمناک آموزش داده شده است با طعمی شناخته شده از گوشت اردک یا مرغ و تخم مرغ، لپه، پیاز، سیر تازه، نمک، فلفل زردچوبه درست می شود. گوشت اردک به رنگ تیره است در اکثر غذاهای گیلکی مخصوصاً آن دسته غذا های تیره رنگی که حاوی سبزی هستند از آن استفاده می شود.
     

    Zahra_rad

    کاربر نگاه دانلود
    کاربر نگاه دانلود
    عضویت
    2019/02/21
    ارسالی ها
    3,789
    امتیاز واکنش
    8,283
    امتیاز
    827
    سن
    21
    محل سکونت
    Shiraz
    اناربیج
    " اناربیج " یکی از غذاهای معروف سنتی شهر گیلان می باشد که در آن گوشت چرخ کرده را به حالت گلوله مانند در می آورند و در روغن تفت می دهند و سپس با مخلوطی از رب انار و آبغوره و کمی سبزی و گردوی ساییده شده می پزند. جالب است بدانید که این غذا شباهت زیادی به فسنجان دارد. و از آن دسته غذاهای مجلسی به شمار می رود که با برنج سرو میشود.

    %D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%B1%D8%A8%DB%8C%D8%AC.jpg


    سیراویج یا سیرابیج
    ویج یا بیج یک کلمه ترکیبی در غذاهای مختلف گیلانی می باشد که به معنای سرخ شده است. این غذای ساده گیلانی خیلی سریع آماده می شود و بسیار پر خاصیت و خوشمزه است. رنگ منحصر به فردی در این غذا قابل مشاهده است.

    در تهیه این غذای خوشمزه و خوشرنگ زردچوبه، برگ سیر تازه تفت داده شده در روغن، تخم مرغ، زردچوبه، فلفل و نمک استفاده می شود. سیرابیج همراه با برنج سرو میشود.
     

    Zahra_rad

    کاربر نگاه دانلود
    کاربر نگاه دانلود
    عضویت
    2019/02/21
    ارسالی ها
    3,789
    امتیاز واکنش
    8,283
    امتیاز
    827
    سن
    21
    محل سکونت
    Shiraz
    واویشکا
    غذای محلی و سنتی دیگری از گیلان " واویشکا " نام دارد که هم با نان و هم با برنج سرو می شود. این غذا را می توان هم با گوشت گوسفند تهیه کرد و هم با دل و جگر گوسفند.

    گوجه فرنگی، پیاز، دو قاشق رب گوجه فرنگی، دارچین، روغن، زردچوبه و فلفل مواد تشکیل دهنده این غذای خوشمزه هستند و ترکیب بسیار فوق العاده ای را ایجاد می کنند. چنانچه این غذا را با دل و جگر تهیه کردید توجه داشته باشید که برای بیماران قلبی و سالمندان سنگین است و حتما با احتیاط مصرف کنند.

    کباب ترش
    " کباب ترش " از غذاهای معروف سنتی گیلان می باشد که یک طعم بسیار فوق العاده ای متفاوت با تمامی کباب ها دارد در این کباب گوشت گوسفند با مخلوط گردو ساییده شده، رب انار، سیر، دانه های انار ترش، سبزی محلی، پیاز، روغن زیتون ترکیب می شود و سپس به سیخ کشیده می شود و به همراه برنج سرو می شود.

    %DA%A9%D8%A8%D8%A7%D8%A8-%D8%AA%D8%B1%D8%B4.jpg

    کاله کباب
    کاله کباب یکی دیگر از غذاهای سنتی و گیاهی گیلانی به شمار می رود که نسبت به غذاهای دیگر آماده شدن آن سریع است. این کباب با مخلوطی از بادمجان کباب شده، دانه های انار ترش، گردوی ساییده شده، سیر، سبزی محلی یا همان چوچاق، نمک و فلفل تهیه می شود و در عین خوشمزگی خاصیت غذایی بسیار بالایی دارد.

    ترش آش
    ترش آش به خاطر کیفیت و طعم بی نظیر، حسابش از سایر آش ها جدا است و متمایز از غذاهای گیلان می باشد. این آش همان آش معروف و دلپذیری است که در میان خانم های باردار گیلانی بسیار معروف است ست و آنها به عنوان ویارانه در وعده عصرانه با خوردن این آش دلی از عزا در می آورند. در پخت این غذا لوبیا، نخود، سبزی آش، باقالی و انار یا آبغوره به کار بـرده می شود و معمولاً با ترب و برگ ترب یا ماهی شور میل می شود.
     

    Zahra_rad

    کاربر نگاه دانلود
    کاربر نگاه دانلود
    عضویت
    2019/02/21
    ارسالی ها
    3,789
    امتیاز واکنش
    8,283
    امتیاز
    827
    سن
    21
    محل سکونت
    Shiraz
    باقالی قاتوق
    از آنجایی که " باقالی قاتوق " یکی از معروفترین غذاهای گیلان محسوب می شود پس به طور حتم اسمش به گوشتان خورده است. اگر در سفر خود این غذا را امتحان نکنید یک فرصت طلایی را از دست داده اید چراکه طعم بی نظیر آن محال است از یادتان برود.

    برای درست کردن باقالی قاتوق نیاز است که روغن، تخم مرغ، لوبیای پوست کنده گیلان معروف به پاچ باقلا، نمک، شِوِد (نوعی سبزی) و سیر استفاده کنید.
    %D8%A8%D8%A7%D9%82%D8%A7%D9%84%DB%8C-%D9%82%D8%A7%D8%AA%D9%88%D9%82.jpg


    پلو کبابی یا پلا کباب
    پلاکباب از غذاهای مجلسی گیلان به شمار می رود که گیلانی ها علاقه بسیار زیادی به این غذا دارند. از موادی که در این غذا به کار می رود می توان به باقالی خشک یا تازه، تخم ماهی شور (اشپل)، پیاز، گردو اشاره کرد. همانطور که از اسم این غذا پیدا است با کته برنج سرو می شود. پیشنهاد می کنیم این غذای خوشمزه را حداقل برای یک بار هم که شده امتحان کنید.

    دیبیجا
    یکی از غذاهای محلی گیلانی که با ماهی پخته می شود " دیبیجا " نام دارد. این غذای دریایی لذیذ طعم بسیار متفاوتی دارد و شما می توانید با انار ترش یا ترشی و انواع برنج های ایرانی مثل برنج صدری یا هاشمی آن را میل کنید.

    مواد به کار رفته در این غذا تخم مرغ، انار دون شده، اشپل (ماهی سفید)، کره، گلپر، نمک و فلفل و برگ سیر می باشد. زمان آماده کردن این غذا خیلی کم است و به عنوان وعده شام می شود.
     

    Zahra_rad

    کاربر نگاه دانلود
    کاربر نگاه دانلود
    عضویت
    2019/02/21
    ارسالی ها
    3,789
    امتیاز واکنش
    8,283
    امتیاز
    827
    سن
    21
    محل سکونت
    Shiraz
    خورش ملاقورمه
    " خورش ملاقورمه " نیز در طبقه بندی غذا های سنتی و محلی گیلانی قرار دارد و این خورش خوشمزه از آن دسته غذاهایی میباشد که بدون گوشت تهیه می شود و با این حال بسیار خاصیت دارد.

    می توان گفت این غذا جایگزین مناسبی برای قورمه سبزی خواهد بود. در تهیه این غذا گوجه، تخم مرغ، پیاز داغ، آبغوره، روغن، بادمجان، سیر، آبغوره، سبزی های معطر همچون گشنیز و جعفری و نعناع، فلفل، دارچین و زردچوبه به کار بـرده می شود.
    %D8%AE%D9%88%D8%B1%D8%B4-%D9%85%D9%84%D8%A7%D9%82%D9%88%D8%B1%D9%85%D9%87.jpg


    فندق قاتق
    غذای محلی پر انرژی و سالم " فندق قاتق " یکی از غذاهای محلی گیلان به شمار می رود که در تقویت بینایی و پیاز مو بسیار موثر است. جزء اصلی این غذا فندق می باشد. برای پخت این غذای مقوی شما به موادی همچون فندق، مرغ، انار ترش، گلپر، رب گوجه فرنگی، بادمجان، آرد، روغن، فلفل، نمک و زردچوبه نیاز دارید. این غذا معمولاً در وعده های ناهار و شام سرو می شود.

    شیرین تره
    یکی دیگر از غذاهای پرطرفدار محلی گیلان که بیشتر در شرق گیلان معروف است " شیرین تره " می باشد این غذا به دلیل داشتن اسفناج از خاصیت غذایی بسیار بالایی برخوردار است.

    از مواد تشکیل دهنده این غذا می توان به اسفناج تازه، تخم مرغ، سیر، آبلیمو، کره یا روغن، نمک و فلفل و زردچوبه اشاره کرد. جالب است بدانید که این خورش منحصر به فرد بر خلاف سایر خورش ها به زمان پخت کمتری نیازمند است و هم با کته و هم با نان می توان آن را سرو کرد.
     

    Zahra_rad

    کاربر نگاه دانلود
    کاربر نگاه دانلود
    عضویت
    2019/02/21
    ارسالی ها
    3,789
    امتیاز واکنش
    8,283
    امتیاز
    827
    سن
    21
    محل سکونت
    Shiraz
    آش قلیه
    آش سنتی مقوی و خوشمزه گیلان به نام آش قلیه یکی از غذاهای محلی استان گیلان به شمار می رود. خوردن این آش در روزهای خنک و سرد بسیار دلچسب است.

    روش های پخت متفاوتی برای " آش قلیه " در نظر گرفته شده است و با استفاده از موادی چون گوشت چرخ کرده، پیاز رنده شده، نخود، لوبیا سفید، هویج نگینی، کشمش پلویی، قیسی، چغندر، سبزی، آرد برنج، سرکه، شکر، آبغوره، نمک و فلفل، نعنا داغ تهیه می شود. در وعده های ناهار و شام و در بعضی مواقع پیش غذا سرو می شود.

    %D8%A2%D8%B4-%D9%82%D9%84%DB%8C%D9%87.jpg

    شوید خولی
    شما در صورت دسترسی به اردک به جای مرغ می توانید خورش شوید خولی محلی گیلان را تهیه کنید. تفاوتی که بین این غذای منحصر و سایر خورش ها وجود دارد این است که آلوچه خشک بدون اینکه از قبل خیس شود به خورش اضافه می شود.

    این غذای سرشار از ویتامین با استفاده از پیاز، مرغ، شوید، سبزی و تخم مرغ تهیه می شود. پیشنهاد می کنیم برای یک بار هم که شده طعم این غذای خوشمزه را بچشید.

    نیمرو و ماهی دودی
    غذای خوشمزه و پرطرفدار نیمرو و ماهی دودی به همراه برنج میل می شود در خوردن این غذا باید احتیاط شود چرا که شوری قابل توجهی دارد در این غذا روغن، نمک، نیمرو و ماهی دودی پوست کنده به کار می رود.
     

    Zahra_rad

    کاربر نگاه دانلود
    کاربر نگاه دانلود
    عضویت
    2019/02/21
    ارسالی ها
    3,789
    امتیاز واکنش
    8,283
    امتیاز
    827
    سن
    21
    محل سکونت
    Shiraz
    اشپل لقمه
    یکی از خوشمزه ترین غذاهای محلی گیلان که مورد توجه بسیاری از مردم ایران میباشد اشپل لقمه نام دارد. معمولاً در مراسم ها از این غذا تهیه می کنند چراکه هم زمان پخت کمتری نیاز دارد و همین این که زیبایی سفره های مهمانی را جذاب تر می کند.

    برای این که طعم و بوی نابی را در این غذا حس کنید حتماً باید مواد اولیه تازه در آن استفاده شود چرا که هرچه سبزیجات و مواد تشکیل دهنده این غذا از بهترین و تازه ترین نوع باشد به همان اندازه ظاهر و بوی خوشی از آن ساطع می شود.

    برای تهیه " اشپل لقمه " خوشمزه به موادی همچون اشپل، برنج، گردو، پیاز، سیر، رب انار، سبزی های معطر نعنا، پونه و تره ساطوری شده، تخم مرغ، نمک، فلفل، گلپر، روغن و نان نیاز است.

    %D8%A7%D8%B4%D9%BE%D9%84-%D9%84%D9%82%D9%85%D9%87.jpg

    اشپل شور
    در این غذای بسیار خوشمزه گیلانی به نام " اشپل شور " مواد زیادی به کار نمی رود و شما فقط با مقداری نمک و اشپل می توانید این غذای منحصر به فرد را درست کنید و یا چنانچه گذرتان به گیلان افتاد آن را از سفره خانه ها تهیه کنید.

    میرزا قاسمی
    به جرأت می توان گفت که غذای میرزا قاسمی یکی از پرطرفدارترین غذاهای گیلان به شمار می رود غذایی که در زمان ناصرالدین شاه قاجار توسط محمد قاسم خان ابداع شده و گسترش یافت و از آن پس به نام او ماندگار شد. این غذای خوشمزه و عالی روش پخت بسیار آسانی دارد. و طعمی نزدیک به خاویار بادمجان دارد. و البته گزینه مناسبی برای افراد گیاه خوار محسوب می شود.

    در پخت " میرزا قاسمی " موادی همچون بادمجان، گوجه، تخم مرغ، سیر، زردچوبه، نمک و فلفل سیاه به کار می رود. ناگفته نماند میرزا قاسمی با دو روش دیگر نیز پخته می شود که در آن از مرغ و گردو نیز استفاده می کنند در روشی که از مرغ استفاده می شود معروف به میرزا قاسمی با مرغ می باشد و در روشی که گردو در آن به کار بـرده می شود به میرزا قاسمی با گردو شناخته شده است و هر دو طعم بسیار خوشمزه ای دارند.
     

    برخی موضوعات مشابه

    بالا